Läkemedelsreklam på vårdcentral – trots förbud

Krönika

läkemedelsreklam på vårdcentral - trots förbud
Fotomontage. Foto: Iconogenic (Woman). Foto: Magann (Red sunset)

Satt i väntrummet hos doktorn, dagens etapp 2. Tv-reklamen rullade för fulla segel framför mina vinterdöda ögon. Virussnack, anti-antibiotikasnack, probiotikasnack osv. Och sedan, BAM! Ungefär som följer, kompat av jingel:

“Har du varit till doktorn för att få hjälp med depressionssymptom och känner dig fortsatt … ” – här rullar exemplen: nedstämd, trött, ledsen, orolig, låg i libido etc – “trots behandling, gå då till din läkare – det finns hjälp”.  Lundbeck heter avsändaren – minst sagt välkänd dansk tillverkare av antidepressiva.
Märk: Mer hjälp att få. Ska vi gissa att det stavas fler piller eller högre dos eller ännu hellre, en kombination!?

Antidepressiva medel överförskrivs

Majoriteten av VC-kandidaterna är väl också, kan man gissa utan att ta ut svängarna i överkant, så att säga ‘psykosocialt sjuka’: Relationer som trasslar, arbete som stiger bortom heltid, stress och utbrändhet i största allmänhet och både till vardag och fest. Yes? Det är så gruvligt ledsamt, tycker jag. Folk hamnar i snurrar som de inte klarar av att stoppa. Doktorn och jag surrade lite om synen på i första hand antidepressiva medel, och jag anar ett försiktigt medhåll i att ja, det överförskrivs. Men hen pekar strikt på att det är svårt att bevisa för patienten att alternativ är möjliga, när reklamen snurrar som den gör i väntrummet. Ja det kan man ju gott förstå.

Sedan kom jag att sitta där hos doktorn i eftermiddags, med en spirande tanke som berättar att det kanske är ‘bottom-up’ som gäller. Alltså att kämpa för att väcka folket i första hand – hellre än att försöka skapa förändring från toppen, vilket vi ska försöka göra med kampanjen Medicinfritt Erbjudande. Var det inte folks ökade medvetenhet som en gång i tiden gjorde att mycket av det vi betraktar som knark idag miste mark som läkemedel?

På hemvägen slår mig tanken: Är det inte förbjudet med läkemedelsreklam direkt riktad till konsumentpatienter? Jag sätter mig framför googlemaskinen och letar och efter mindre än en minut hittar jag Läkemedelslagens tolfte kapitel med rubriken ”Marknadsföring av läkemedel”:

”Med undantag för kampanjer för vaccination av människor mot infektionssjukdomar är marknadsföring av receptbelagda läkemedel som riktas till allmänheten förbjuden.”

Läkemedelsreklam inte tillåtet

Det är inte tillåtet att göra reklam för receptbelagda läkemedel till allmänheten. I medier som vänder sig till människor som arbetar i branschen är det dock tillåtet – man kan alltså göra reklam för läkemedel i läkartidningar, till exempel. Men monitorn i ett väntrum på en vårdcentral är ju knappast en läkartidning?

Detta lilla förbud verka alltså inte råda på den laglösa zon min vårdcentral tydligen utgör. Man kan förstås välja att skratta åt eländet och skaka på huvudet. Samtidigt ska man då komma ihåg att det är sådan här konsumentpatientriktad reklam som är en bidragande orsak till den överdosepidemi av morfinläkemedel som tog 70 000 amerikaners liv förra året. Då är det genast lätt att hålla sig för skratt. Istället tar man sig för pannan att landstinget i Västernorrland lånar sig till sånt här.

Gissningsvis gömmer sig landstinget bakom semantik. Min personliga gissning är att reklamen kallas ‘information’ på VC, men jag vill påstå att ords innebörd spelar en fattig roll när det handlar om att spela roulette med vårdsökares liv.

Text: Fru Nilsson