Akademiska sjukhuset har gjort en ny satsning på en podcast vid namn ”Hjärnspöken”. Syftet med podcasten är enligt Akademiska sjukhuset att utmana människors bild av psykisk ohälsa. I informativt syfte tycks podden vara effektiv där man låter människor som lider av psykisk ohälsa göra sina röster hörda tillsammans med programledaren Minja Christovski som är specialist sjuksköterska inom psykiatrin samt diverse psykiatriker och överläkare på Akademiska sjukhuset.
Var ligger då problemen?
Det är inte överraskande att podden är oerhört objektiv i den mening att Akademiska sjukhuset i stort sätt gör reklam för sig och vill se bra ut utöver att informera om psykisk ohälsa. Inte heller får vi höra de röster psykiatrin felbehandlat eller de som fått kalla handen av psykiatrin.
På Akademiska sjukhusets Instagram har de lagt upp ett inlägg gällande deras podcast ”Hjärnspöken” som även var ett sponsrat inlägg. Responsen blev från en del positiv och man menar att det krävs mer information om psykisk ohälsa som kan nå allmänheten. Det dök även upp en hel del negativa kommentarer på det sponsrade inlägget speciellt från människor som var arga då de kände sig kränkta av namnet på podden. De menar att de som lider av psykisk ohälsa inte lider av hjärnspöken och menar att Akademiska sjukhuset genom det namnet förminskar patienternas problematik och kränker sina patienter. Någon skrev att det i själva verket är ett väldigt bra namn på podden då det verkligen speglar psykiatrins syn på deras patienter. Det följde även kritik mot verksamheten i övrigt när det gäller bemötande, vårdkön, bristfällig och fel behandling samt att en del menade att Akademiska sjukhuset, som har brist på resurser som det ser ut idag, nu lägger sina resurser på helt fel ställe.
Många ansåg att de bör lägga resurser på att förbättra vården genom att exempelvis utöka personalens kompetens, anställa fler, minska vårdköerna samt ge patienterna tid och dra ner på stafettläkare. Akademiska svarade att de beklagar att så många tog illa vid sig på grund av namnet på podcasten men svarade inte på övrig kritik och fick dessutom än mer kritik då de valde att inte svara.
Svarar inte på kritiken
Att Uppsala psykiatri inte svarar på kritik är inget nytt, det har även skett i lokaltidningarna, men att de väljer att inte svara på den kritik som dyker upp kan ses som alarmerande. Det kan vara tecken på att Akademiska sjukhuset inte vill ta till sig någon form av kritik från sina patienter vilket kan resultera i en minskad patientsäkerhet.
Det verkliga problemet ligger alltså inte i podcastens namn, även om den fått kritik, eller kanske inte ens att Akademiska väljer att lägga sina resurser på denna podcast utan på Akademiska sjukhusets nonchalans mot sina patienter, de som kritiserar själva verksamheten i sig.
Man kan fråga sig vilka som egentligen lider av ”hjärnspöken”. De patienter som går hos psykiatrin i Uppsala eller psykiatrin själva som lägger resurser på fel ställen och undviker att lyssna på de patienter som kommer med kritik. Försöker psykiatrin endast blunda för de problem som finns och bryr de sig ens om vad deras patienter har för åsikter?
Akademiska sjukhuset har blivit tillfrågade om kommentar varför de inte vill svara på kritik men har ännu inte givit någon kommentar.
Text: Lenitha Wedholm