Rättspsyk i Sundsvall inför tvättsvamp istället för toaborste

Rättspsyk i Sundsvall inför tvättsvamp istället för toaborste
Vem vill stoppa i handen här utan gummihandskar? Fotomontage: (Hand: mantinov AdobeStock.com) Toalett (Equal)

rättspsyk i Sundsvall har vanliga toaborstar med skaft tagits bort av ”säkerhetsskäl”. Nu erbjuds patienternas vanliga tvättsvampar att rengöra toaletterna med istället. 2019 menar man, ifrån en svensk sjukvårdsinrättning, att patienter ska ner med händerna i skitiga toaletter för att rengöra dessa.

I början av juni togs de vanliga toaborstar patienterna har i sina bostadsrum bort av ”säkerhetsskäl”.  Plötsligt hade man, från klinikledningens sida, kommit på att dessa kunde vässas och användas som vapen. Hittills har ingen sådan händelse  inträffat men man valde att agera.

De vanliga toaborstarna ersattes med en toaborste som var så mjuk att den inte kunde användas. Den vek sig och det gick inte att skrubba med den. 

Rättspsyk ser inte förnedringen som det innebär för patienterna

I början på augusti fick de intagna patienterna en vanlig tvättsvamp på sina rum. Denna skulle nu ersätta de tidigare bortplockade toaborstarna. Man fick inga handskar att ha på sig. Det fanns inget skaft till svampen. Meningen är att patienterna ska hålla svampen i handen och skrubba rent toastolen med handkraft.

För mig känns det här som förnedring, säger en patient som inte vill säga sitt namn. Vi patienter betraktas inte som människor av klinikledningen. Vilka andra skulle man behandla såhär i det svenska samhället? Det är ohygieniskt, det är äckligt, det är farligt. Jag har antibiotikaresistenta bakterier i min tarm. Vad händer om de sprids?

Det finns bättre lösningar på det här ”problemet” om det nu är ett problem med tanke på att inget har hänt under alla de år vi haft toaborstarna på rummet. Personalen kan rengöra toaletterna för de patienter som anses farliga och så får vi andra ha kvar fungerande toaborstar. Man kan hänga upp toaborstarna i städskrubben och hålla den låst och så får man göra rent toan under bevakning. Allt är bättre än den här förnedringen, men man väljer att göra på det här viset.

Vi har försökt att nå Bengt Eriksson, kanslichef på RPK Sundsvall, sedan i torsdags. Han har valt att inte svara.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…
Slutstation rättspsyk 2019
Chefsöverläkare på rättspsyk i Sundsvall indrivare åt kronofogden