Tim i Österåker blev av med sitt LSS-boende – lider stor nöd idag

man sitter framför ett fönster ensam
Sedan Tim vräktes den 2 maj i år har han bott i en fuktskadad lägenhet som kommunen ”erbjöd” honom. Foto: AdobeStock.com

Vi har tidigare skrivit om Tim i Österåker som är gravt autistisk. Kommunen vräkte honom från sitt LSS-boende och sedan dess har han bott i en lägenhet med endast boendestöd tre timmar i veckan som hjälp. SVT har gjort ett reportage om Tims situation.

Sedan Tim vräktes den 2 maj i år har han bott i en fuktskadad lägenhet som kommunen ”erbjöd” honom. Snarare tvingades Tim dit då alternativet hade varit akut hemlöshet. Tim klarar sig inte på egen hand men får endast hjälp av boendestöd tre timmar i veckan. I praktiken hjälper Tims mor honom så att han överlever.

SVT visade ett inslag på nyhetsmorgon den 18 september 2023 om Tim  

SVT har följt Tims situation under en period och sände ett inslag om Tim. SVT har också pratat med Autism Sverige som säger att en tredjedel av alla som ansöker om LSS får avslag. Förbundet uppger att ”kommuner tror att insatserna är till för att uppfostra eller träna bort personens funktionsnedsättning” och att ”vissa kommuner ser i stället lagens svängrum som en möjlighet att dra ner på stödet”.

Se SVTs inslag om Tim och se SVTs intervju med Autism Sveriges.

Läs Equals pressmeddelanden om Tim

Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Hävda dina sociala rättigheter
Psykofarmakakollen