Pressmeddelande
Gravt autistisk man med svåra sår vräks från LSS-boende i Österåker – blir hemlös!

Man sitter i soffan och kramar en kudde, deprimerad.
Hur kan man ens tänka tanken att vräka en gravt autistisk person och lämna honom vind för våg, frågar sig Tims mamma Anita. Foto: AdobeStock.com

28-årige Tim Engström har tillhört personkretsen för LSS under hela sitt vuxna liv, och har haft kontakt med psykiatrin sedan fyra års ålder. Tim har aldrig klarat, och kommer aldrig klara, sig på egen hand. Trots det avslutar socialtjänstens hans placering på ett LSS-boende och hänvisar honom till en egen bostad – som han inte har.

Tim har en svår psykiatrisk funktionsnedsättning och har bott på LSS-boende hela sitt vuxna liv. Pga funktionsnedsättningen har det varit mycket svårt att skapa en behandlingsallians med personalen på boendet. Mannen har i stället fått omfattande hjälp av sin mor och morfar. De handlar all mat, tvättar och städar hemma hos honom. Som om det inte räckte för Tim har han också en svår sjukdom som ger stora illaluktande sår över kroppen.

Österåkers kommun anser att han inte uppfyller kraven för en bostad med särskild service för vuxna. Mannen lämnade sin lägenhet endast vid tre tillfällen förra året och då alltid tillsammans med sin mor. Om han inte fått hjälp av sina anhöriga hade det inte varit något tal om att han inte behöver ett LSS-boende. Mannen tillhör personkretsen för LSS och lagen ska garantera honom goda levnadsvillkor. Om han vräks den andra maj, vilket är socialtjänstens planering, försätts han i en akut situation som inte borde vara möjlig i Sverige om lagstiftningen följs.

  • Hur kan man ens tänka tanken att vräka en gravt autistisk person och lämna honom vind för våg, frågar sig Tims mamma Anita.

Vi på Equal är djupt oroliga för vad som kommer hända härnäst. Det ska enligt socialtjänstlagen inte kunna vara möjligt att lämna Tim vind för våg på det sätt socialtjänsten nu väljer att göra.

För mer information kontakta:
Dennis Aberos
0700 387 166
dennis.aberos@equalsthlm.se

Läs också…