När all sekretess nu ska bort – är valhemligheten nödvändig?

Svenska Lagboken
De nygamla Moderaterna förvandlar gradvis Sverige till något som mera påminner om Stasis våta dröm än om ett samhälle i fred och harmoni. Foto: AdobeStock.com

Jag läste att Moderaterna vill slopa “onödiga sekretesshinder” vilket enligt deras definition verkar omfatta en hel del sekretesslagar. Jag kan då inte låta bli att ställa mig frågan varför det en gång i tiden infördes Sekretesslagstiftning, om den var onödig? Fanns det kanske en tanke med att värna om människors integritet eller var de så obegåvade på den tiden så att de godtyckligt införde onödiga lagar? Då undrar man ju hur många andra onödiga lagar som vi har och som borde tas bort?

Samtidigt som de nya blåbruna makthavarna vill eliminera allas vår rätt till privatliv så bygger de på förtrycket genom att tvinga lärare, vårdpersonal m.fl. att ange sina med- människor. De nygamla Moderaterna förvandlar gradvis Sverige till något som mera påminner om Stasis våta dröm än om ett samhälle i fred och harmoni. Vem är det som egentligen inte vill ha ett skyddat privatliv och vem vill ange en medmänniska? Jo visst, jag är inte naiv, jag vet att det existerar sådana avarter av mänskligt beteenden men jag vet samtidigt att de är ganska få. Och jag tror mig även veta att det i så fall kan härledas till besvärliga och otrygga uppväxtförhållanden som har skapat ett hat och ett osunt hämndbegär. Sådana människor är det synd om och de borde får adekvat vård.

Men när det nu är dessa skadade individer som bildar regering så blir det i stället synd om alla oss andra som tvingas att leva under deras förtryck. Även om de som var så urbota dumma så att de röstade fram dem och egentligen är ansvariga för eländet, men alla kan göra ett misstag och ibland är det svårt att fullt ut förutse konsekvenserna av ett beslut eller en handling. Det fanns ju dem som trodde att förra valet handlade om dieselpriser.

Exakt vilka dryga femtio procent som det var som då försåg nationen med den nuvarande regeringen vet jag naturligtvis inte. Men vid nästa val så kanske jag får veta det, eftersom vi då kanske har tagit bort, Regeringsformens 3 kap. 1 §. ”Riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val”.

För visst känns även den paragrafen en smula “onödig”?

Skribent Hans Johansson
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs mer…

lvu-kampanj
Hävda dina sociala rättigheter
Psykofarmakakollen