Sekretesslagstiftning – skyddar människorna eller myndigheten?

Sekretesslagstiftning
De ville även att han skulle fylla i ett standardformulär där han hävde all sekretess till andra myndigheter.  Foto: AdobeStock.com

Vad är det för mening med sekretess om myndigheterna kräver att den bryts för att man ska få det man behöver?

Jag har en vän som kom ut från fängelset i november. Han saknar pengar, arbete och bostad. Han tajmade socialkontorets telefontid och fick tala med en handläggare. Hon skulle skicka ut ansökningshandlingar om försörjningsstöd, men vart skulle hon skicka dem? 

Ni kan kanske skicka dem till min vän, han har en postadress? 

Men det gick inte p.g.a. sekretess. Konstigt att icke ifyllda formulär kan vara sekretessbelagda men så var det tydligen så han fick lydigt hämta pappren i kommunens kundcenter. Det var en rejäl bibba och de ville veta det mesta. De ville även att han skulle fylla i ett standardformulär där han hävde all sekretess till andra myndigheter. 

Men om jag inte vill häva sekretessen? 

Då bedömer vi kanske att du döljer något 

Men är det inte exakt det som sekretess syftar till? 

Vårt jobb är att motverka bidragsfusk!

Jag trodde att ert jobb var att hjälpa människor i nöd?

Du kan naturligtvis välja att inte häva sekretessen men det kommer att påverka din ansökan 

På vilket sätt 

Det får utredningen utvisa 

Min vän hävde sekretessen och väntar nu på pengar till mat. Det är svårt att vara ideologisk när man är hungrig. Jag kan dock inte släppa tanken; varför har vi skapat sekretesslagar som sedan sluga tjänstemän tar sig runt med hjälp av piska och morot?
Först skrivs det högtravande lagar som skall skydda individens integritet sedan formuleras det standardformulär där hen förväntas att avsäga sig den lagligt stadgade rätten. Hade det i så fall inte varit både mer demokratiskt och enkelt att slopa de skyddande integritetslagarna? För det kan väl inte vara så diaboliskt uttänkt att de finns till för de besuttna men inte för de fattiga?

Skribent: Hans Johansson
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…