OK med bidrag för pool –  inte för fattigdom!

någon kör i mycket hög hastighet på en väg
Just nu så befinner sig mänskligheten on the Highway to Hell och det finns ingen som drar i nödbromsen. Världen behöver inte mera energi. Den behöver en rättvis och solidarisk fördelning av den energi som är tillgänglig. Foto: AdobeStock.com

Jag fick en enkät från det lokala kraftbolaget. Frågan var om jag planerade några energibesparande åtgärder när det gällde elförbrukningen, vilket jag naturligtvis inte gör eftersom jag inte har några möjligheter. De frågade bl.a. om jag planerade att bygga en bastu eller pool. Klart som korvspad att jag inte skall gör det i min trånga hyresrätt. Jag skall inte heller att resa till Mars eller Månen.

För mig är frågorna lika dumma som om vi skulle fråga de svältande människorna i Somalia om de tänker banta med tanke på det ökande globala problemet fetma.

Det är de rika som förstör vår värld men det är alla vi andra som ställs till svars. Ett jämlikt samhälle hade skapat en miljö i balans men ett ojämlikt skapar obalans som i sin tur visar sig på ett otal sätt. Allt hänger samman och den påstådda elkrisen återspeglar orättvisorna när vissa förbrukar tre till fyra gånger så mycket el som vi andra. 

Just nu så befinner sig mänskligheten on the Highway to Hell och det finns ingen som drar i nödbromsen. Världen behöver inte mera energi. Den behöver en rättvis och solidarisk fördelning av den energi som är tillgänglig.
Varför inte en rejäl lyxskatt på all elförbrukning över medeltalet? Om vi verkligen menar allvar med att komma till rätta med problemet? Det hade varit betydligt mera framgångsrikt än att betala ut “elstöd” med hisnande 16.5 miljarder kronor till dem som drar ner oss i skiten med sin överkonsumtion? Plötsligt men mindre lustigt så talas det tyst om de förhatliga bidragen. 
Det anses tydligen ok att kvittera ut ett bidrag för att värma upp en pool medan försörjningsstöden anses som ett gissel för landet och individen, vad är det som jag inte förstår?

Tillväxt är ingen naturlag och inget att eftersträva. Målet borde vara att leva i balans med Moder Jord och hennes begränsade tillgångar samt med dem som har det svårare ur ett globalt perspektiv. Just nu våldtar vi Moder Jord och förövarna får ett satans elstöd som belöning.

Vem behöver egentligen en pool vid randen av Nordpolen. Bada bastu är däremot en välgärning för frusna och trötta kroppar, men varför skall man svettas i en egen bastu medan andra inte har tillgång till någon? Samtidigt som de kommunala badhusen höjer sina avgifter så att allt färre besökare har råd att komma dit vilket på sikt kommer att legitimera att de stänger ner dem för gott vilket kanske också är tanken?

I stort sett alla politiska beslut syftar numera på att göra de rika rikare och de fattigare fattigare. Varför ska fattiglapparna bada bastu? De kan väl lära sig att jobba sig svettiga i stället för att gnälla och ställa krav?

Skribent Hans Johansson
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…