
När man överlåter en stor andel av vården för en grupp patienter till en privat vårdgivare med stark ideologi och en helt egen metod med låg evidens är riskerna för patienterna stora. Detta erfar nu patienter i behov av specialiserad ätstörningsvård. Hur denna upphandling ens kunde äga rum är en fråga ansvariga politiker och tjänstemän borde ställa sig.
2019 skrev vi en artikelserie på denna hemsida ”Störd ätstörningsvård”. Den handlade om det märkliga i att företaget Mando 2018 hade vunnit stora anbud på ätstörningsvården i regionen. Vi ifrågasatte det lämpliga och rimliga i att ett företag med en ifrågasatt metod som saknade evidens och med en syn på ätstörningar som inte delades av egentligen några andra vårdgivare skulle få avtal med regionen för att bedriva över hälften av ätstörningsvården. Var inte detta förenat med stora risker för patienterna? Vår artikelserie väckte en del uppmärksamt hos patienter. Drabbade hörde av sig och bekräftade i stort det vi skrev.
Mandos Metod – utan evidens
Mandos vård består huvudsakligen av övervakade måltider med den övergripande tesen att ätstörningar enbart handlar om vikt, mat och kalorier. Till sin hjälp har man en egenkonstruerad våg, Mandometern, som mäter kalorier, tiden man äter en viss mängd mat på och graden av mättnadskänsla. Om patienten bara får i sig tillräckligt med mat blir alla andra problem lösta av sig själva, menade Mando. De hävdade evidens för sin metod. Det lilla kruxet var bara att den evidensen baserades på Mandos egen forskning. Och när vi frågade förvaltningen om vad de tyckte om detta, var det något de inte tyckte något om.
Patienter hade att ta emot vården som erbjöds – eller sticka
Det var lätt för en utomstående att se att Mando som vårdgivare var ideologisk. Man trodde stenhårt på sin tes och sin idé om vad ätstörningar är och beror på, och man trodde på Metoden som man utvecklat. Att det sedan kom in rapporter om att patienter i Mando som hade andra psykiatriska symtom vid sidan av ätstörningar fick söka sig till andra delar av psykiatrin trots att Mandoleans avtal rörde specialistpsykiatrisk vård var inte något beställarna på Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen (HSF) tycks ha fäst något avseende vid.
Mando hade som sagt sin Metod. Om patienter inte tyckte att metoden passade dem var det bara att flytta på sig till annan vårdgivare, var Mandos linje och indirekt då även Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som vid samma upphandling avslutat avtal med andra privata utförare av ätstörningsvård samtidigt som det var långa köer vid den egna kliniken SCÄ, Stockholms Centrum för Ätstörningar.
Det fanns således en rad varningsklockor som larmade ordentligt i samband med avtalet som Mando fick. Trots detta fullföljdes avtalet eftersom förvaltningen tyckte att det var det bästa och mest fördelaktiga avtalet.
HSF beslutar om fördjupad uppföljning
Vi förflyttar oss nu fram till hösten 2022. Då startar Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen, HSF en fördjupad uppföljning av Mandos verksamhet:
”Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fått signaler som gör att det finns skäl att göra en fördjupad uppföljning” som förvaltningen skriver i sitt verkställighetsbeslut i juni 2022.
Det är normalt att fördjupade uppföljningar görs på olika verksamheter som handlas upp i regionen. Det rör sig ju om stora pengar och om många patienter. Ett syfte med fördjupade uppföljningar är att HSF ska få ett underlag inför kommande avtalsperiod. Den fördjupade uppföljningen ska ge en bild av vad som fungera bra och mindre bra i dagens avtal. Ett annat syfte är att följa upp vårdgivarens avtalsefterlevnad vad gäller exempelvis registreringar och debiteringar.
Uppföljningen visade på stora brister
Den fördjupade uppföljningen på Mando visade på en rad svårigheter och svagheter i Mandoleans vård men också i deras rapportering av vilken vård de gav. Något som gjorde att de fick alldeles för mycket betalt av regionen enligt avtalet. De två viktigaste anmärkningarna uppföljningen visade var:
”En övergripande problematik som framkommit i den fördjupade uppföljningen, är att Mandolean AB arbetar efter sin metod, med mycket få möjligheter till anpassning efter patienternas individuella förutsättningar. I den fördjupade uppföljningen tas inte ställning till Mandolean AB:s metod som behandlingsform men enligt avtalet ska behandlingen anpassas efter patienternas behov. Den fördjupade uppföljningen visar på brister i individualisering av behandlingen.”
Patienten har således att följa Metoden oavsett vilka behov patienten har. Det kan inte ha kommit som en överraskning för HSF att det var på detta sätt Mando arbetade på. Mando har själv redovisat det så och patientorganisationer har påtalat detta, redan innan Mando fick avtalen. Då valde HSF att inte lyssna på dessa röster.
Äta mat på en våg registrerades som vårdkontakt med personal
En annan grav anmärkning var hur de registrerade vårdkontakter:
”Som en del i sin metod använder Mandolean AB ett verktyg som kallas mandometer. Mandometern är en typ av våg där patienten väger sin mat och får feedback från vågen, i sin telefon, om ättempo och mättnadskänsla. Under den fördjupade uppföljningen har omfattande fel i rapporteringen av vårdkontakter uppmärksammats. Felrapporteringen beror på att Mandolean AB rapporterat användande av mandometern som en enskild vårdkontakt.”
Mando har alltså rapporterat patienters ätande under kontroll av en maskin t.ex. hemma, som en vårdkontakt med personal. Det köper inte HSF, men det borde heller inte ha kommit som en överraskning för HSF. Det fanns tydliga rapporter om detta vid tiden för upphandlingen som gjordes.
Psykologisk behandling – utan psykologer
En annan anmärkning uppföljningen visade var den totala bristen på psykologer anställda i verksamheten:
”Det finns inga psykologer anställda inom verksamheten. Enligt Mandolean AB är det ett lågt intresse från psykologer eftersom det inte finns utrymme att arbeta med andra psykologiska behandlingsmetoder. Inom Mandolean AB förväntas alla behandlare bedriva vård enligt den metod som utvecklats inom verksamheten”.
Och vidare:
”Enligt avtalet ska det bedrivas psykologisk behandling. Det går att ifrågasätta i vilken utsträckning psykologisk behandling är en del av metoden som Mandolean AB arbetar med. Det saknas beskrivningar av psykologiska insatser i de journalanteckningar som har granskats under den fördjupade uppföljningen. Generellt beskrivs inga individuella insatser, gruppinsatser eller andra aktiviteter som skulle kunna likställas med psykologisk behandling under dagvården…”
HSF sätter ner foten
De brister som den fördjupade uppföljningen visade gjorde att HSF krävde Mando på 50 miljoner kronor för felaktigt utbetalda ersättningar. Samtidigt valde regionen. vilket avtalet tillåter, att hålla inne en del av den ersättning som Mandolean får varje månad från regionen, eftersom Mando inte följde det avtal som gjorts mellan parterna. Man gjorde också klart att man inte avsåg att förnya avtalet med Mandolean som löper ut vid årsskiftet 2024-25 utan att den specialiserade ätstörningsvården man gav skulle tas över av regionens egen producent på området, Stockholms Centrum för Ätstörningar.
Mando försökte göra sina avtalsbrott till ideologi
Mando gick i taket. De försökte snabbt att göra det hela till en ideologisk fråga och inte en avtalsfråga, där deras enda brist var att de var en privat aktör och att den nuvarande politiska majoriteten var efter dem enbart på grund av det. De sökte och fick stöd av olika borgerliga politiker och institutioner. De vägrade dessutom att betala de 50 miljonerna samt att rätta till de brister den fördjupade uppföljningen påvisade. Det gjorde att regionen i maj beslutade sig för att stämma Mando. Mando svarade med att i media gå ut med uppgiften om att man genom regionens agerande tvingades stänga ner hela sin verksamhet med omedelbar verkan och sen fick det gå som det ville med patienterna. Det fanns inga pengar kvar att driva verksamheten med, var budskapet som inte visade sig stämma. För verksamheten drivs fortfarande.
Patienter riskerar att hamna i kläm
HSF har tillsammans med SCÄ försökt att göra övergången av Mandos patienter till SCÄ så smidig som möjligt. Det har gått sådär. På ett möte i slutet på augusti mellan patienter och deras närstående, patientorganisationer och HSF framkom att Mando inte informerat sina patienter om hur övergången ska gå till. Patienter på Mando och deras närstående berättade om hur patienter som legat inne i slutenvård hos Mando hänvisades till vårdcentraler när de sökte kontakt med SCÄ. Kort sagt, patienterna hamnar i kläm. I dagsläget lovar SCÄ att man kommer att kunna ta emot alla Mandos patienter vid årsskiftet. Det återstår att se.
Många frågor återstår att ställa och besvaras
Hela förfarande visar på en rad svagheter hos Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och systemet med anbud som ytterst riskerar att drabba patienterna. Det finns en rad frågor att ställa: Hur kan det komma sig att en vårdaktör med en särpräglad metod som saknar evidens av hälso- och sjukvårdsförvaltningen ges en dominerande position inom en hel vårdgren? Hur kan det komma sig att hälso- och sjukvårdsförvaltningen inte lyssnade på de brukarorganisationer som varnade för detta innan upphandlingen 2018? Hur kan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen låta en privat aktör som man inte har styrning över, få en så dominerade position inom en vårdgren över huvud taget? Finns inte risk för att man sätter sig i knät på denna? Hur kan det komma sig att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen lät verksamheten pågå i fyra-fem år utan att någon reagerade. Vilken kontroll har Region Stockholm på sina leverantörer och på sina avtal?
Detta är en artikelserie om ätstörningsvården.
Publicerat:
1. Upphandlingen av Mando – stort misslyckande för Region Stockholm
2. Kan man upphandla specialiserad psykiatri patientsäkert?
3. Vi förväntar oss att HSF lärt sig av Mandoupphandlingen
FAKTA:
2018 Det nuvarande avtalet för ätstörningsvård tecknades med Mandolean. Det har förlängts en gång och kan enligt lag inte förlängas mer. Villkoren har varit kända sedan avtalets start.
2022 Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) –beslutade att utreda förändring av ätstörningsvården.
2023 Den 20 juni 2023 beslutades i HSN en ny inriktning för psykiatri i regionen.
2024 Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) och primärvården får ett större ansvar för ätstörningsvården. Flera privata vårdgivare kommer också att bedriva ätstörningsvård i regionen.
2024 Socialstyrelsen kommer med nya nationella riktlinjer för ätstörningsvården i Sverige, där Mandoleans metoder inte inkluderas bland annat till följd av otillräcklig vetenskapligt stöd.
Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se
Läs också vår artikelserie från 2018 “Störd ätstörningsvård”
