Pressmeddelande
Undernärd 75-åring sökte vård – får elchocker under tvång

äldre man som fått elchocker, ligger i en sjukhussäng
Jag och min man ska i stället leva åtskilda med molande värk i själen för att läkare vill ha en mycket riskfylld QuickFix. Foto: AdobeStock.com

Christer, en 75-årig man sökte vård på Sunderby sjukhus i Norrbotten för undernäring den 8 september. Då han hade svårigheter att svälja kunde han inte få ner maten som erbjöds honom. Intravenös näringslösning sattes inte in.

Den 14 september bedömde en psykiater som aldrig träffat honom förut att han hade en ”psykotisk depression” och enligt psykiatern var elchocker enda utvägen. Mannen och hans fru Elisabet motsatte sig detta.

Vården svarade då med att försätta mannen under LPT, Lagen om Psykiatrisk tvångsvård, och gav honom, mot hans vilja, tre elchocker. Tre dagar innan elchockerna satte man intravenös näringslösning på honom. Helt förväntat blev då mannen piggare och bättre efter ett par dagar. Något som psykiatrikerna tillskrev elchockerna. De avser därför att fortsätta med dem.

Elisabet, mannens fru är förtvivlad:
– Man förkastar mitt förslag att i första hand pröva en helt biverkningsfri metod med hemsjukvård, näringsinsats mm i hemmiljö, där vi tillsammans sen 54 år känner oss trygga. Den tryggheten och stödet skapar förutsättningar för honom att stärkas till både kropp och själ. Men jag får ingen förståelse för det.

– I stället skapas ångest att hjärnskador, som faktiskt uppstår vid ECT, inte ska läka ut pga hans ålder och inte minst att hans svaga kropp ska ge upp. Vi ska i stället leva åtskilda med molande värk i själen för att läkare vill ha en mycket riskfylld QuickFix.

– Om det här är sista tiden, vilket läkarna inte kan bortse från, vill vi givetvis tillbringa den tillsammans. Vid vår ålder lägger man inte energi på att bråka med döden – den får ändå sista ordet.

För mer information:
Per Sternbeck
Telefon: 0707-972029
Epostinfo@equalsthlm.se

Läs också…