Banker kan neka personer konton och bank-ID – dags för statlig e-legitimation?

BankID
– En vanlig anledning till att vi nekar kontoöppning eller stänger konton är kopplat till Känn Din Kund (KDK). Som bank har vi lagar som vi måste förhålla oss till och följa. Foto: AdobeStock.com

Samhället blir alltmer digitaliserat. Det är mycket svårt att leva utan ett bankkonto och bank-ID år 2022. Förutom svårigheter att utföra betalningar går det inte heller att logga in hos myndigheter och andra samhällsviktiga funktioner som byggt upp inloggningssystem på privatägda bankers tekniska lösningar. Men bankerna kan neka kunder konton och bank-ID. Equal möter fattiga personer som stängs av för att ha låtit någon swisha några tusenlappar för att själva få en liten peng, vilket medför stora konsekvenser.

Bank-ID är kopplat till bankkonton men har ett brett användningsområde. Utan bank-ID har man svårt att delta i samhället. Till exempel kan man inte logga in på viktiga myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Det är heller inte möjligt att logga in på 1177, bostadsförmedling och en rad andra sajter och tjänster utan bank-ID.

Krav på banken att känna sina kunder

Banker har strikta krav på sig att känna till sina kunders ekonomiska situation. Så här svarar Nordeas presskommunikatör Mikaela Grönlund på frågan om vilka skäl som banker kan ha för att stänga av kunder:

En vanlig anledning till att vi nekar kontoöppning eller stänger konton är kopplat till Känn Din Kund (KDK). Som bank har vi lagar som vi måste förhålla oss till och följa. Lagen kräver att vi har information om våra kunder och hur de använder våra banktjänster. Om en kund inte kan uppvisa den information vi efterfrågar är det vår skyldighet att begära in kompletteringar och/eller underlag.

Banker kan stänga av kunder eller neka konto vid brottslighet

Dessutom kan banker stänga av kunder som dömts för finansiella brott generellt eller för brott mot kreditinstitut i enlighet med EU-regler, det vill säga finansiella brott mot en person eller en bank kan leda till att alla banker nekar till att öppna ett konto. Men man kan också stängas av för andra brott, även om det är tveksamt att banken agerar rätt. Det är en situation Hans lever under. Han begick ett rån mot en butik för nio år sedan, ett brott han dömdes till fängelse för. Brottet var en engångshändelse och Hans har inte begått nya brott. Trots det är han avstängd från bankväsendet:

Har man gjort nåt dumt får man sota för det och det får man kanske ta, men att det ska pågå i all oändlighet är ju lite punschigt.

– Jag får inget konto och heller inget bank-ID. Jag har försökt att använda Freja bank-ID men det fungerar inte överallt.

– Man är ju ingen riktig medborgare känns det som. Man hamnar inte i rätt fil. Det blir som ett sorts handikapp. Bara att betala räkningar blir svårt och väldigt dyrt. Andra människor har det nog enklare.

Svårt att få rätt mot banken

Om någon nekas att öppna ett bankkonto ska banken underrätta konsumenten om beslutet och lämna information om vart han eller hon kan vända sig för att framföra klagomål eller få beslutet rättsligt prövat. Enligt Martin Nilsson på Finansinspektionen (FI är myndigheteten med tillsyn över bankerna):

Vanligtvis brukar bankerna hänvisa konsumenter till sina klagomålsansvariga i första hand. I andra hand kan en konsument vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden för att lösa tvisten.

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) har kanske inte prövat frågan

Vi tog kontakt med en jurist på ARN och frågade om de haft något fall som gäller att en kund blivit nekad att öppna ett konto pga tidigare brottslighet. Juristen Maria Johansson på ARN:

På rak arm känner jag inte till att vi har prövat situationen att banken uttryckligen uppger tidigare brottslighet som ett skäl att neka betalkonto, däremot kan det ju vara så att man hänvisar till penningtvättslagstiftningen om t.ex. bristande kundkännedom som ett skäl att neka bankkonto. Vårt söksystem är också ganska ”trubbigt”, så det skulle kunna finnas något sådant ärende, även om jag inte känner till det.

Omöjligt att veta hur många som drabbas men att fattiga drabbas vet vi

Banker lämnar inte ut information om hur många de stänger av eller antal personer som nekar konton. Men Equal har kommit i kontakt med ett antal personer som har drabbats. Bland annat fattiga personer som nekats försörjningsstöd och som i ren desperation låtit någon föra över ett antal tusenlappar med Swish för att få en egen liten peng. I bankernas ögon blir det en penningtvätt och den som äger Swishnumret en penningtvättare.

Staten på gång erbjuda bank- ID eller en liknande tjänst

Alla i Sverige borde ha tillgång bank-ID, eller en liknande tjänst. Det borde inte vara möjligt att stänga ute personer från samhället på de grunder som bankerna gör. Om man t.ex. döms för ekonomisk brottslighet ingår det inte i straffskalan att exkluderas från samhället. Det är inte självklart att stat och kommun ska använda sig av privata lösningar som villkor för grundläggande samhällelig service. På Skatteverkets id-kort utfärdade från och med september 2017 finns en e-legitimation från AB Svenska Pass. Den nya e-legitimationen fungerar dock bara på Skatteverkets webbplats men avsikten är att den även ska fungera hos andra myndigheters webbplatser i framtiden. Hur lång tid det tar tills denna statliga e-legitimation fungerar hos samtliga myndigheter vet ingen.

Skribent: Dennis Aberos, Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Hävda dina sociala rättigheter

9 Comments

 1. Ja, nu har jag flyttat från danmark jag var tvungen till att köpa en bostadsrätt kontant med hjälp av min bror men nu kan jag få betala hyran utan bankid jag kan heller inte betala strömmen så är jag sjuk med epilepsi men det skiter svenska staten i för de menar på att när man bott utomlands så ska man inte få bo i Sverige uppenbart.

 2. Så bra att ni tar upp bank-id frågan! Att bankerna får styra vem som ska kunna få bank-id är så fel! Bank-id som idag behövs till så mycket! Det borde vara staten som ska vara den som ger ut bank-id.

 3. Det jhar jag drabbats och det känns som att man är dödsdömd.Kan inte utföra mitt arbete och banken Swedbank varken svarar på mina frågor eller hör av sig i 2 månader nu.Man blir dödsdömd i det här landet för en summa som jag fått swishad 3000kr .Det här är heeelt sjukt !

 4. Att inte BankID hamnar högre på agendan för att ses över i riksdag är helt makalöst.
  Man blir nästan rättslös på grund av en Swishöverföring för något man sålt på Blocket i princip.

  Skandal att inte detta regleras av statlig myndighet och med högre rättsäkerhet.

 5. Bästa som kommit upp hittills då min bror inte hade på sig sina glasögon och såg fel då han Swishade 600 kr till mig detta blev 6000 kr… Jag skickade tillbaka detta så fort det gick men mitt bankid stängdes av och bank kontot fick begränsningar…jösses vilken cirkus… Har försökt i en månads tid fått löst detta men man är tydligen en brottsling av stora mått… vill aldrig ha en Svensk bank då kundservice inte är ngt de vet vad det är. Hade vi gjort så som bankerna gör så hade vi åkt dit så det sjunger om det…

 6. Jag var målsägare i ett brott som har gett mig en stor ekonomisk skada, men ändå är det banken som ser mig som kriminell. Jag ska intyg från höger och vänster för att skicka över en struntsumma i underhåll för min dotter.

 7. Hej,
  Jag läste kommentarer och blev jätteledsen över bankerna att de får styra vem som ska kunna få bank-id är så fel! de styr vad vi gör med våra pengar som vi slitter för …
  Anledning är att vi Svenska är så kalla och vi protesterar aldrig. Bankerna kommer att fortsätta misshandla människor om vi inte bryter deras monopol.
  // Kalle

 8. Min son tog emot svisch och blev avstängd från banken. Får inte öppna nytt konto men hur får han nu in sin lön? Är ju helt utstängd från samhället, kan inte betala räkningar, sin hyra mm…. var vänder man sig?kan man få godman som öppnar konto i hans ställe?

 9. Detta är vansinnigt att bankerna ska äga våra liv för det blir bokstavligen så då folk blir utestängda och utslängda ur hela samhället om banken får för sig att något är fel som många gånger inte ens är!
  Det är inga privata bolag som skulle sköta en sådan sak av sådan vikt för människor.
  Människor måste få mer frihet i sina liv och få ett liv utan så fyrkantig och så grym kontroll av deras liv!
  Att utestänga människor är att likställa med mord.
  Man blir som dödsdömd då livet blir omöjlig.
  Våra politiker har ett ansvar att ta detta på allvar då det handlar om många människor och de som har allt ordnat på toppen kan inte se detta och förstår inte vidden av detta. De flesta som har det ordnat till punkt och pricka kan inte föreställa sig vilket elände en mindre lyckad människa kan ha.
  Räcker att någon är psykiskt sjuk är dömd eller själv utsatt för ett brott att man för alltid hamnar i onåd.
  Skärpning och ändring och ta denna makt från bankerna.
  Är det EU som strular då går vi ut helt enkelt och får vår frihet tillbaka.
  Vi får betala detta priser en gång men kan få vår frihet som i egentligen inte har ett pris
  Även fattiga och sjuka människor ska kunna leva eftersom det är mening med allas liv.
  Att gräva huvudet i sanden gör bara att till slut även de mer lyckade blir mindre lyckade och där sitter vi alla i samma båt och det är försent att ens försöka ändra på det för bankerna har kidnappat våra liv totalt.

1 Trackback / Pingback

 1. Omöjligt för många med LSS och god man att använda bankID - Equal

Kommentarerna är stängda.