Alla får kompensation – utom de med socialbidrag!

bidragstagare
Några som inte kompenseras för ökade levnadsomkostnader är den fattigaste gruppen i Sverige. Foto: AdobeStock.com

Alla grupper som drabbas av högre priser, företag och privatpersoner som äger något, får statliga lättnader av olika slag. Socialbidragstagarna däremot som verkligen drabbas av högre priser och som inte äger någonting eftersom de inte får göra det, ska dock fortsätta hålla käften och vara nöjda med att de får något alls. Svensk social politik i sin allra finaste form. Välkomna till SVERIGE, världens mest jämlika land….

På grund av energiomställning, pandemi, kriget i Ukraina och inflation har priserna ökat kraftigt för många grupper i samhället. Regeringen är, valår som det är, snabba på att kompensera de olika ”drabbade” grupperna påhejade av en borgerlig opposition som hela tiden säger att kompensationen inte är tillräcklig. Hela partietablissemanget från höger till vänster har blivit bidragskramare.

– Bönderna får ekonomiskt kompensation för ökade drivmedelskostnader.
– Elkunderna får kompensation för de höga elpriserna och särskilt mycket får villaägarna med stora hus och som värmer kåken med direktverkande el.
– Företagen i allmänhet får kompensation för de allmänna fördyringarna till följd av ökade kostnader på el och drivmedel.
– Åkerierna får kompensation och stöd för ökade dieselkostnader.
– Bilisterna får kompensation för ökade bensin och dieselkostnader.

Människor på socialbidrag kompenseras inte

Några som inte kompenseras för ökade levnadsomkostnader är den fattigaste gruppen i Sverige. Nämligen de som går på försörjningsstöd eller socialbidrag och som får leva på lite drygt 3000 spänn när hyran är betald. Varje år höjs riksnormen så att den i någon mån följer med de allmänna kostnadsökningarna (motsvarande de fackliga avtalens årliga höjningar). I år har regeringen höjt socialbidragsnormen med 1,6 % – samtidigt är inflationen just nu uppe i 6,1 %. Personer som går på försörjningsstöd, drygt 3000 kronor i månaden, får alltså just nu en minskad månatlig köpkraft med 4,5 %, cirka 135 spänn i månaden.

Lena Hallengren ska bevaka frågan om socialbidrag ”noga”

Sveriges socialminister, socialdemokraten Lena Hallengren, har inga planer på att kompensera de som lever på försörjningsstöd för den kraftiga urholkningen. Hennes svar till Sveriges Radios Dagens Eko när hon får frågan är att det inte ligger några politiska förslag i den riktningen men att hon ska ”bevaka frågan noga”.
Lena Hallengren kan bevaka frågan slarvigt, noggrant eller på vilket sätt hon vill. Det spelar ju ingen roll för de som drabbas och som inte får någon kompensation likt andra grupper som har väsentligt mycket mer pengar att röra sig med än 3000 i månaden. Det är ett riktigt ickesvar. Ett skitsvar som inte betyder någonting. Hon kan lämna detta nonsenssvar eftersom gruppen socialbidragstagare inte spelar någon som helst roll i svensk politik. Man är helt ointressant för i princip varje politiskt parti.

Det ska löna sig att vara rik

Annat är det med personer som har resurser. De brukar rösta. De brukar organisera sig i intressegrupper enligt principen ”mycket vill ha mer”, och bedriva omfattande påverkanskampanjer riktade mot politiker (Ryssland, släng dig i väggen!) som gärna låter sig påverkas i utbyte mot röster. Det är konkreta och tydliga effekter av detta lobbyingarbete som leder fram till alla avdrag för de som redan har, och numera också bidrag till de som redan har. Det ska löna sig att vara rik.

I valrörelsen kommer vi att få höra många vackra ord om den svenska välfärden och den svenska jämlikheten som enligt vissa är av naturen given (nationalistisk våt dröm för höger och vänster). Lyssna inte på detta. Följ i stället pengarna som flödar ur statens kassor och se hur de i hög grad träffar de redan rika.

Läs också…

3 Comments

 1. Det är uppenbart bättre att vara rik, frisk och välutbildad än att vara fattig, sjuk och outbildad. Om vi har en ambition att skapa en bättre och rättvisare värld så menar jag att vi skall börja med att utbilda de outbildade så att de kan ta makten i sina egna liv, organisera sig och ställa krav på samhället.
  Här kan Equal och liknande organisationer spela en avgörande roll men för att göra det krävs det betydande resurser.
  Våra politiker vet att outbildade människor inte kan få gehör för sina rättigheter
  och krav, är det kanske därför som Sverige Demokraterna vill lägga ner landets folkhögskolor?
  Snälla, snälla läsare, gå och rösta i höst och rösta inte på den facistiska fyrklöver som vill oss så mycket ont.
  Hans Johansson

 2. Jag är motvilligt sjukpensionär p.g.a. en trafikolycka 2003. För mig fanns bara sjukpension eller jobb-och utvecklingsgarantins fas 3 att välja mellan. Samtidigt med detta skadereglerade jag under åtta mot försäkringsbolaget, som vägrade acceptera kausalitet mellan skadebetingad arbetsoförmåga och aktuellt skadetillfälle. Ansvariga politiker och myndighet (Finansinspektionen) vet hur bedrägligt försäkringsbolagen beter sig, men väljer att tiga. Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen har visat något som helst engagemang för att hjälpa mig tillbaka i arbete. Saken är den att vi sjukpensionärer och de med försörjningsstöd, sexarbetare och missbrukare saknar representanter i riksdagen. Det är hög att vi organiserar oss och tar kampen själva!

 3. Välldigt intressant o bra skriven artikel.
  Lever själv på soc bidrag sedan 30år pågrund av psykisk ohälsa och ett långt tungt missbruk(som jag lyckligtvis lyckats ta mig ur sedan 2år+ tbax nu).

  Så som det står att vi/de/oss som t.ex jag som ej kan/får jobba pågrund av diverse anledningar/sjukdommar får klara sig på 2800kr till mat osv/mån(ungefär det som blir över)Dessutom mitt personliga problem med kvar dragande skulder till olika otrevliga personer pågrund av mitt missbruk(så blir ca 600/m till mat över då).

  får ej iregel ens hjälp av kyrkan då det ej finns ekonomi till mig från deras håll!

  Men å andra sidan så heter det ju tyvär att allt har varit mitt eget val/så rätt åt mig är ju ej en ovanlig kommentar..

  50öre/kwh va väl det jag fick något hem i lådan om o skulle ha blivit 1000kr om ej hade gått på bidrag(men blir tyvär nu ej något alls)

  Men man får vara glad att man lever o mår bättre för varje månad under sista halvåret iaf…

  Sverige 2023 ijämförelse mot 80-90talet då man kunde få hjälp med precis vad som helst från soc/myndigheter osv då det gamla tale sättet kommit tbax som lyder det va bättre förr..
  för får vara glad om man blir mätt på 600kr/mån(vilket leder en till mera ohälsa tyvärr)

  Önska alla lycka till o önskar alla en bättre framtid som lever som en annan måste göra…

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Banker kan neka personer konton och bank-ID – dags för statlig e-legitimation? - Equal
 2. Bidragen har halkat rejält efter lönerna sedan 90-talet - Equal

Kommentarerna är stängda.