Allt fler hos Kronofogden pga skulder till Försäkringskassan

Svenska pengar och en ordförandeklubba
"...efter lagändringen måste hela skulden betalas tillbaka på högst ett år, något som är helt orimligt för många som får sin försörjning från Försäkringskassan." Foto: AdobeStock.com

1 september 2022 ändrades lagen och Försäkringskassan skulle driva in skulder snabbare. Equal skrev en artikel om detta och drog slutsatsen att många fattiga skulle råka illa ut och hamna hos Kronofogden. Tidigare förra veckan (20/3) rapporterade Dagens Eko att det har skett en ökning med 130 % av personer med skulder till Försäkringskassan som hamnat hos Kronofogden under januari och februari i år.

En skuld till Försäkringskassan behöver inte längre fastställas av en tingsrätt eller Kronofogdemyndigheten innan den kan drivas in. Och Kronofogden har fått över 1000 ärenden de två första månaderna i år, jämfört med ungefär 450 samma period förra året.

Skulden ska betalas inom 30 dagar om inte man kommit överens om en avbetalning

Tidigare kunde skuldsatta komma överens om en längre avbetalning men efter lagändringen måste hela skulden betalas tillbaka på högst ett år, något som är helt orimligt för många som får sin försörjning från Försäkringskassan. Och tidigare utredde Försäkringskassan om människor kunde betala och vid behov pausa indrivningen av skulden, vilket myndigheten inte får göra längre.

Snittskulden till Kronofogden är 24 000 kr, en rejäl sänkning jämfört med förra året

Eftersom Försäkringskassan ska driva in skulderna snabbare och gå vidare till Kronofogden om den skuldsatte inte betalar, har snittskulden sänkts rejält. I år ligger skulderna på i snitt 24 000 kronor jämfört med 60 000 kronor förra året. Konsekvenserna av den genomförda politiken är därmed glasklar.

Fattigt folk jagas och skräms, självmordshoten till Försäkringskassan ökar stort

Fattiga människor hamnar hos Kronofogden för små skulder som de helt enkelt inte har råd att betala. Skulder som orsakar stress och oro. I höstas skrev vi också om hur självmordshoten till Försäkringskassan ökat stort i takt med att antalet återkrav mot de som fått felaktiga utbetalningar ökat under de senaste åren. Detta var innan lagändringen som säkerligen har förvärrat situationen ytterligare.

Lagändringen genomfördes av den socialdemokratiska regeringen

Man skulle kanske kunna tro att den nya riksdagen med högerblockets majoritet hade genomfört lagändringen. Faktum är att det är den gamla regeringens politik.

Skribent Dennis Aberos
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

1 Trackback / Pingback

  1. Osäkert om Försäkringskassan förbättrat sitt arbete med sjukskrivningar - Equal

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.