Försäkringskassans återkrav leder till ökande antal självmordshot

Kvinna sitter på kanten på gränsen att hoppa
Under de senaste tio åren har antalet människor som fått återbetalningskrav från Försäkringskassan ökat rejält. 2021 var det hela 26 040 som blev återbetalningsskyldiga. Foto: AdobeStock.com

Equal har tidigare skrivit om hur Försäkringskassan intensifierat sin jakt på personer som fått felaktiga utbetalningar. I några artiklar i Aftonbladet berättas hur antalet självmordshot till Försäkringskassan ökat i takt med att antalet återkrav mot de som fått felaktiga utbetalningar ökat under de senaste åren

Under de senaste tio åren har antalet människor som fått återbetalningskrav från Försäkringskassan ökat rejält. 2012 fick 8 388 personer i Sverige beslut om återbetalning om den sammanlagda summan 45 566 174 kronor. 2021 var det hela 26 040 som blev återbetalningsskyldiga. Det sammanlagda beloppet uppgick då till 233 843 796 – en fem gånger större summa än den 2012. För det pågående året finns det siffror från januari fram till den tionde oktober. De visar att det hittills är 19 463 personer som har fått brev om återbetalningskrav på en sammanlagd summa av 160 432 746 kronor.

Självmordshot ökar för återbetalningsskyldiga

Samtidigt som antalet återbetalningsskyldiga har ökat har även självmordshoten till Försäkringskassan blivit fler. 2012 kom 503 självmordshot in till myndigheten. 2021 var siffran 910 och mellan 2017 och 2020 översteg antalet suicidhot 1 000 stycken per år.  Mellan januari och juli i år har Försäkringskassan tagit emot 489 självmordshot.
”Vi förstår givetvis att människor hamnar i tuffa situationer när man får ett krav från oss, säger Emma Gren, områdeschef för återbetalningar på Försäkringskassan, till Aftonbladet.”.
Emma Gren tycker att det är beklagligt att vissa blir självmordsbenägna och säger att Försäkringskassan anstränger sig för att stötta personer som får återbetalningskrav och andra typer av fordringar.

Nya regler som inte innebär något stöd

För några månader sedan infördes regler som omöjliggör längre avbetalningsplaner än ett år för skulder till Försäkringskassan. Och hur man försvårat möjligheten att göra avbetalningsplaner på dessa skulder under längre tid än ett år vilket resulterar i att människor hamnar hos kronofogden och i förlängningen alltså riskerar att bli av med det man eventuellt äger och har kvar. Om det är en del av Försäkringskassans ”stöd” är oklart. De personer Equal varit i kontakt med som fått felaktiga utbetalningar har inte märkt av något annat stöd än det beslut man plötsligt fått sig tillhanda där det anges att man har återbetalningskrav på sig med det tydliga budskapet: BETALA!

Staten skapar suicidkänslor med ena handen och är suicidpreventiv med andra

Ett annat sätt att få stöd av staten är genom något av de suicidpreventiva projekt som fått dela på 10 miljoner i statsbidrag i år. Huvudbudskapen i dessa projekt brukar vara: ”Sök vård – det finns hjälp att få!”. En sanning med modifikation då psykiatrin inte kan lösa människors ekonomiska problem, men väl på kemisk väg bedöva de helt normala känslor av desperation en ohållbar ekonomisk och social situation leder till, som en följd av politiskt fattade beslut.

Återkraven på 234 miljoner pareras med ett statsbidrag på tio. Staten tar och staten ger. Med ett nätt överskott för staten vars finanser alltid måste gå ihop om överskottsmålen ska nås. (Dessutom var det säkert många fuskare bland de där självmordshotarna. De kan gott ha det!)

Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Läs också…

Hävda dina sociala rättigheter