Om psykofarmakas biverkningar

Staffan Utas
Foto: Equal

Läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar – det nedtystade folkhälsoproblemet!

Varje år skrivs det ut över två miljoner recept på psykoaktiva mediciner i Sverige.  En stor andel av dessa mediciner är beroendeframkallande.  I princip alla har andra kraftiga biverkningar. Trots det är det i stort tyst om läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar. Troligtvis beroende på att det är den vanliga sjukvården som skriver ut en majoritet av all psykofarmaka och att läkemedel i stort sett är det enda vården kan erbjuda personer som mår dåligt.

Staffan Utas från Equal Uppsala har arbetat med biverkningar av psykofarmaka i över 40 år.  Han har pratat med tusentals drabbade personer. Han vet hur illa bemött man kan bli av vården och vet också hur det kan kännas när man beslutar sig för att trappa ur läkemedlen. I denna serie av korta filmer ger Staffan Utas sin bild av ett stort problem och dess lösningar.

Om Bensodiazepiner

Om psykofarmakas biverkningar

Läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar – det nedtystade folkhälsoproblemet!Varje år skrivs det ut över två miljoner recept på psykoaktiva mediciner i Sverige. En stor andel av dessa mediciner är beroendeframkallande. I princip alla har andra kraftiga biverkningar. Trots det är det i stort tyst om läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar. Troligtvis beroende på att det är den vanliga sjukvården som skriver ut en majoritet av all psykofarmaka och att läkemedel i stort sett är det enda vården kan erbjuda personer som mår dåligt.Staffan Utas från RFHL Uppsala har arbetat med biverkningar av psykofarmaka i över 40 år. Han har pratat med tusentals drabbade personer. Han vet hur illa bemött man kan bli av vården och vet också hur det kan kännas när man beslutar sig för att trappa ur läkemedlen. I denna serie av korta filmer ger Staffan Utas sin bild av ett stort problem och dess lösningar.

Publicerat av Equal -För ett jämlikt Stockholm Måndag 9 april 2018

Om antidepressiva

Trappa ner medicinerna – trappa upp livet -om beroende av antidepressiva

Här kommer ett nytt avsnitt av serien Läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar – det nedtystade folkhälsoproblemet!Denna gång handlar det om beroende av antidepressiva med Staffan Utas RFHL UppsalaOch kom ihåg att dela dela! Viktigt att många får ta del av detta.

Publicerat av Equal -För ett jämlikt Stockholm Onsdag 16 maj 2018

Om abstinens

Trappa ner medicinerna -trappa upp livet

Ännu ett nytt avsnitt av serien Läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar – det nedtystade folkhälsoproblemet!Denna gång handlar det om Abstinens med Staffan Utas RFHL UppsalaOch kom ihåg att dela dela! Viktigt att många får ta del av detta.#equal #stockholm #uppsala #rfhluppsala #abstinens #läkemedel #vård #sjukvård

Publicerat av Equal -För ett jämlikt Stockholm Torsdag 31 maj 2018

Sjukvårdens roll i läkemedelsberoendet

Trappa ner medicinerna -trappa upp livet

Ännu ett nytt avsnitt av serien Läkemedelsberoende och läkemedelsbiverkningar – det nedtystade folkhälsoproblemet!Denna gång handlar det om "Sjukvården" med Staffan Utas RFHL UppsalaOch kom ihåg att dela dela! Viktigt att många får ta del av detta.#equal #stockholm #uppsala #rfhluppsala #abstinens #läkemedel #vård #sjukvård

Publicerat av Equal -För ett jämlikt Stockholm Måndag 4 juni 2018