Avskalat och rent hos kände designern Urban Persson

Hemma hos reportage

Avskalat och rent hos kände designern Urban Persson
Foto: Equal

Någon säger: ”Feng Shui”. Andra säger: ”Minimalism”. Vissa säger: ”Less is more”. Ytterligare andra som målaren och konstaktivisten Urban Persson säger: ”Skälig levnadsnivå”. Urbans sparsmakade och strama inredningsstil som han kallar för ”Skälig levnadsnivå” har gett ett stort eko över hela konstvärlden. Entreprenören Urban som vanligtvis ägnar sig åt måleri fick ett konstnärligt tillfälle av socialtjänsten i Hässelby- Vällingby att göra en installation. Uppdraget var att möblera upp en tom träningslägenhet på 71 kvadratmeter för 2 839 kronor.

”Skälig levnadsnivå” -juridiskt gummibegrepp som kan tas till bottennivå

Läs också…

”Skälig levnadsnivå” -juridiskt gummibegrepp som kan tas till bottennivå


Som den kreatör han är tog han sig an uppgiften med stor frenesi och efter tre månaders arbete är resultatet klart. En helt ny möbleringstradition har sett sin början: ”Skälig levnadsnivå” kallar Urban den. Det är en stil som har både sociala och miljömässiga ambitioner.

– Urban överraskar oss med ett hardcore-val av dörrmatta. Han har helt enkelt tejpat dit ett uppslag av en gratistidning som är tänkt att stoppa allt gegg som annars riskerar att repa golven i den renpolerade och spartanska lägenheten

– Här i köket sitter jag ofta, berättar Urban. Köket är sparsamt möblerat med ett begagnat bord och två stolar han fått av en granne han inte känner

– Egentligen är det onödigt med två stolar, berättar Urban, för jag trivs så bra här att jag aldrig vill bjuda in några polare. Det sparar ju också pengar till mig för då behöver jag ju inte bjuda någon på något.

– Inte för att jag behöver spara. Jag har levt på socialbidrag under så många år att jag kunnat lägga undan ett antal hundra tusen. Men de funderar jag på att skänka till Greta Thunberg, och hennes kamp för klimatet, berättar Urban. Vi måste alla ta vårt ansvar.

– I sovrummet har Urban gått all-in och han presenterar ett sovrum helt utan möbler:
– Vem behöver säng egentligen, frågar sig Urban. Så här har jag haft det sedan jag flyttade in, berättar han stolt.  Jag gillar att sova hårt och lampor drar ju bara en massa onödig el. Dessutom har jag ett rent miljösamvete och det är ju viktigt att alla drar sitt strå till stacken.

– I vardagsrummet möter oss en designad soffa och fåtölj i slitet plastskinn samt en TV:
– Att ha en TV innebär ju egentligen ett brott mot själva andemeningen i konceptet ”skälig levnadsnivå”, säger Urban. Det ska ju vara mer återhållet enligt smakdomarna i Förvaltningsrätten i Stockholm men man kan ju inte vara för renlärig, säger Urban. Det gäller ju att trivas också och kunna leva ett liv som andra.

Nästa punkt på schemat för Urban och hans stil ”Skälig levnadsnivå” är Stockholm Furniture & Northern Light Fair, https://www.stockholmfurniturelightfair.se/, världens ledande event för skandinavisk design som äger rum på Stockholmsmässan den 4 – 8 februari 2020.

Per Sternbeck

Läs också…

”Skälig levnadsnivå” -juridiskt gummibegrepp som kan tas till bottennivå

Det ska svida att söka försörjningsstöd!

Ska ett försörjningsstöd bestämma hur bidragstagare får klä sig också?

Försörjningsstöd skapar säkerhet