Vem förtjänar en andra chans?

Kvinna tittar ut genom ett fönster hoppfullt
“Vi förstår dina svårigheter att lyckas på egen hand. Naturligtvis ska vi ge dig all tänkbar hjälp för att lyckas!” Foto: AdobeStock.com

Vad har samhället för värderingar i förhållande till att förstå vart gränsen till vem man är beredd att ge en andra chans? Eller en tredje?

Var lagen förespråkar är en sak. Men att förändra till bättre vore väl mer lönsamt. Eller? Skulle världen må bättre om personer fick förståelse och bättre förutsättningar till en andra chans?

Nej det är ju så klart ingen självklarhet idag. Det finns ju förstås inga undantag, somliga kan ju vara obevekliga och principfasta.

Kan man frångå principer och vara beredd att ge personer en andra chans. Eller är det ett generellt regelverk som säger att det kan man aldrig göra! Det skulle ju kosta kolossalt med pengar!

Hur många okända människor blir idag fråntagna sin andra chans? Eller ja, de erbjuds ju inte ens det. Trots att det skulle ge så mycket tillbaka, till både dem själva och till samhället. Den psykiska ohälsan skulle ju naturligtvis förbättras.

Nej varför skulle man få en andra chans? Det är ju minst lika svårt för alla!

Jo så är det. Däremot måste man se att det är svårare för många idag.

Så vart går gränsen för vad man är beredd att göra? Låta det vara som det är och hoppas det löser sig av sig självt?

Vart går gränsen att kunna ge en människa en andra chans just bara för att se den glädjen det skulle ge? Att få en andra chans och därmed en rättighet till att kunna utvecklas? Bara tänk vad det skulle kunna förändra!

“Vi förstår dina svårigheter att lyckas på egen hand. Naturligtvis ska vi ge dig all tänkbar hjälp för att lyckas!”

Så länge man lägger skulden på människors eget ansvar, utan att se de konsekvenserna det innebär, kommer också psykisk ohälsa att öka. Prestationsångest för att man så många gånger känner sig så motarbetad att man till slut ger upp.

Nej lagens långa arm är obeveklig och dess innehåll ska man naturligtvis respektera.

Samtidigt som man är medveten om vilka konsekvenser det många gånger innebär. Ekonomiska förluster och utebliven sjukvård kan väl få vem som helst att falla ner i en depression.

Det skulle ju bli enormt kostsamt att förändra, men varför inte? Vad kan hända?

Ja, man kan ju råka bli lycklig.

Skribent Nettan
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…

Hävda dina sociala rättigheter
Psykofarmakakollen

1 Trackback / Pingback

  1. Läkare vill ha ryggen fri - Ett sätt att komma undan ansvar - Equal

Kommentarerna är stängda.