Screena alla moderater för empatistörning!

Irene Svenonius vill göra Screening för ADHD på ungdomar och barn
Om man skulle sätta en psykiatrisk diagnos på Moderaternas politik är det empatistörning som ligger närmast. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons. Foto: AdobeStocks.com

Moderaterna vill snabbtesta skolklasser i utanförskapsområden för adhd – för att kunna medicinera fler och därmed minska gängkriminaliteten.
– Vid fem års ålder på barnavårdscentralen ska man kunna göra detta, säger finansregionrådet Irene Svenonius till Expressen.
Den politiska ledaren för Sveriges största region tror att hon kan medicinera bort kriminalitet. Man tar sig för pannan.

Moderaterna har länge gjort sitt bästa för att på olika sätt jaga fattiga människor. Moderaternas grundinställning tycks vara att fattiga människor är lata och att det är det deras fattigdom beror på. Därför ska man på olika sätt få bort latheten och andra karaktärsdefekter genom olika former av bestraffning så att ett önskvärt beteende uppnås.

ADHD = kriminalitet – enligt moderaterna

Nu tar Moderaterna jakten på karaktärsdefekter ännu längre och föreslår att man ska screena skolklasser i utsatta områden för att på sikt kunna medicinera barn och unga till önskvärt beteende. Detta då man funnit att antalet barn med diagnosen ADHD är färre i socialt utsatta områden än i andra. Ett annat skäl för Moderaternas förslag är att många personer som sitter i fängelse har ADHD. Från Expressenartikeln:
”-Det finns ju inte en enda orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med adhd. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell.
– Vi måste hitta de här barnen, och det kommer också vara brottsförebyggande. ”

Fattigdom och ökad kriminalitet hänger ihop enligt moderaterna

Symtom på ADHD är enligt diagnosbibeln DSM bl.a. att man har svårt att koncentrera sig, svårt att lyssna på tilltal, svårt att organisera givna uppgifter och aktiviteter, svårt med mental uthållighet och att man tappar bort saker.
I Sverige medicineras dagligen över 100 000 personer med centralstimulerande medel för diagnosen ADHD. Ett stort antal personer har fått diagnosen utan att för den skull äta medicin. En total majoritet av dessa personer är inte kriminella och hade inte heller blivit kriminella oavsett ADHD-diagnos med medföljande medicinering. Utveckling av kriminalitet handlar om något annat.
I socialt utsatta områden råder en fattigdom som leder till ekonomisk stress för många vuxna och därmed deras barn. Det finns ofta en trångboddhet där det är svårt att finna en lugn plats att göra läxor på, där finns ofta en känsla av otrygghet, hopplöshet, och en närhet till hot och våld. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att man som barn i en sådan otrygg situation har svårt med koncentrationen eller att planera sina tillvaro.

Hårda tag och enkla lösningar är det som gäller för moderaterna

Det är dessa frågor Moderaterna borde diskutera och hitta förslag till lösningar på. Det visar också all tillgänglig kunskap på området. Men det är man inte intresserade av. Såna frågor är ju bara socialflum. För moderaterna är det hårda tag och enkla lösningar som gäller i jakten på väljare.

Att man på vägen sammankopplar personer med ADHD med kriminalitet struntar man högaktningsfullt i. Det är smällar människor med karaktärsdefekter får ta (de med ADHD är ju också sjukskrivna väldigt ofta)!

Screena alla moderater för empatistörning

Moderaterna är ett konservativt parti. Inom den konservativa ideologin finns en gren som kallas medkännande konservatism. Den innebär att man driver en konservativ politik som förenas med ett starkt medkännande för de svaga i samhället. Dagens Moderater står mycket långt ifrån denna gren. Om man skulle sätta en psykiatrisk diagnos på Moderaternas politik är det empatistörning som ligger närmast.

Kanske är det dags för en screening av moderata väljare eller åtminstone riksdagsgruppen, så att lämplig behandling kan sättas in?

Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

1 Comment

  1. Knivskarp analys och ett intressant förslag. Frågan är dock om det inte är resursslöseir att screena graden av empati i de moderata leden. Deras allt mera världsfrånvända och inhumana förslag talar för sig själv.

    Moderaterna och deras allierade skyller all världens ondska på fattiga människor, inte ens de fattiga barnen går nu fria från beskylningar och förföljelse. Varför inte ta moderatstegen fullt ut? De eländiga satarna kan väl ha en armbindel med en avskräckande symbol så att vi kan identifiera dem på håll. Sedan kan vi väcka liv i Statens institut för rasforskning på Uppsala universitet, de har skänkt akademisk glans över stållerier tidigare.
    Det finns således mycket viktigt moderatpolitiskt arbete kvar att utföra: Flera poliser, flera fängelser, strängare straff, ökad övervaskning och kontroll.
    Vi börjar med att screena barnen sedan kan vi mäta skallarna på det vuxna packet i väntan på den slutgiltiga lösningen av problemet.
    Kan det kanske vara så att arbete skall göra dem fria?

1 Trackback / Pingback

  1. Eftervalsanalys: Vem får betala? - Equal

Kommentarerna är stängda.