Vårdas som svensk i Norge – hur går det till?

norge-sverige gränsen
Du kan få vård i Norge genom att snöka om det hos försäkringskassan. Foto: AdobeStock.com

Sök medicinfri psykiatrisk vård i Norge.

Cirka 1,100 000 svenskar äter varje dag antidepressiva läkemedel. 60 % av dessa, drygt 660 000 individer, har ätit antidepressiva i över nio år. Detta för att behandla en sjukdom, depression, som utan medicin, men med annan hjälp, förr eller senare ofta går tillbaka av sig självt.

Många av dessa personer har försökt att sluta själva men mått så dåligt av abstinensen/utsättningen att man inte klarar av att fullfölja. När man går till vården med dessa problem har vården i en stor majoritet av fallen sagt att besvären beror på att den underliggande depressionen ligger kvar och gör sig påmind, och att det bästa är att fortsätta medicinera.

Det är på grund av detta användningen av antidepressiva medel stadigt fortsätter att öka i Sverige. Många börjar – få slutar. Och för de som verkligen vill sluta finns så gott som ingen vård att få i Sverige. Det kan göra det aktuellt att söka vård i Norge.

Hur gör man?

Det är inte så svårt rent praktiskt. Man kontaktar Försäkringskassan och hävdar att medicinfri psykiatrisk inneliggande vård är en typ av vård som inte finns i Sverige och hävda att man själv är i behov av sådan vård.

Equal är mycket intresserade av att få reda på om ni ansöker och hur det går. Berätta gärna för oss. Behöver ni hjälp med ansökan. Kontakta oss så försöker vi hjälpa till!

Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029

Psykofarmakakollen

1 Trackback / Pingback

  1. Medicinfri psykiatri – så kan det fungera - Equal

Kommentarerna är stängda.