Svenska Dagbladet publicerar den 22 augusti en artikel från TT med rubriken: ”Läkare anmäls – ”grotesk” medicinlista”. En läkare på Skånes universitetssjukhus har regelbundet skrivit ut stora mängder mediciner till olika patienter. Detta har chef och kollegor reagerat på.
Men är läkarens förskrivning så ”grotesk! som det utmålas om man jämför med sjukvården i övrigt?
Några citat ur artikeln och kommentarer till dessa:
”En läkarkollega reagerar på att mängden läkemedel som skrivits ut till en och samma psykiatripatient är ”grotesk”. Patienten hade flera gånger varit inlagd för avgiftning, men hade under fyra år ordinerats allt fler mediciner.”
Kommentar: Detta är ett mycket vanligt fenomen i svensk sjukvård. Man skriver ut psykoaktiva mediciner till patienter som sedan mår dåligt av medicinernas verkningar och biverkningar. Svaret blir ofta från sjukvården när patienten söker vård för de nya besvären, att addera ytterligare mediciner då man tar biverkningarna för återinsjuknande i psykisk sjukdom. Detta kan hålla på år från år och märks inte minst på de äldre som ofta har 10–15 mediciner utskrivna samtidigt. Detta beror på att läkare är utbildade i att sätta in mediciner, men inte att sätta ut dem på ett ansvarsfullt sätt.
”Nu har den ansvariga läkaren anmälts av sin egen chef, rapporterar Sydsvenskan. Vissa patienter har ordinerats att ta uppemot tio olika antidepressiva läkemedel på samma gång.”
Kommentar: Tio olika antidepressiva medel samtidigt är ovanligt men att patienter har fyra-fem-sex psykoaktiva substanser samtidigt är inte ovanligt.
”I flera fall har beroendeframkallande medicin skrivits ut till patienter med beroendeproblematik och i vissa fall har antipsykotisk medicin ordinerats till patienter som saknar psykosdiagnos.”
Kommentar: Det är hur vanligt som helst att personer med beroendeproblem får olika beroendeframkallande medel utskrivna – helt enkelt för att de starkaste ångestdämpande eller sömngivande medlen är beroendeframkallande. Eller att heroinister får de narkotikaklassade medlen metadon eller buprenorfin utskrivna mot abstinens, eller att personer med ADHD som är beroende av amfetamin får centralstimulerande amfetaminer utskrivna för att dämpa symtomen på sin ADHD. Det är alltså inte särskilt konstigt att personer med beroendeproblematik får beroendeframkallande medel utskrivna.
Däremot är det ju mycket konstigt att läkare skriver ut antipsykotiska mediciner till personer som inte har psykosdiagnos. Dessvärre är det inte ovanligt. Hellre än att skriva ut beroendeframkallande lugnande medel till människor med ångest skriver många läkare hellre ut antipsykotika till dem i ångestdämpande syfte (Antipsykotika sänker aktiviteten i människans hela organism inklusive den del som aktiverar ångesten) . Att experiment visar att antipsykotika kan ge permanenta skador på hjärna vid långvarig användning bryr man sig inte om.
””Lösningen på patientens problem är nästan alltid en läkemedelsordination”, skriver den läkare som granskat journalerna.””
Kommentar: Detta är inställningen hos 99% av Sveriges läkarkår när det gäller psykisk ohälsa.
”När läkaren fått påpekanden från sin chef har han vidhållit att han inte gjort några fel.”
Kommentar: Även detta gäller en stor andel av landets läkare. De anser sällan eller aldrig att de gjort fel eller har något ansvar när patienten drabbas av biverkningar av förskriven medicin.
Bara för att klargöra. Jag vet inte vem den aktuella läkaren är och denna krönika handlar inte om att försvara läkarens agerande. Jag vill bara ställa frågan: Är den nu aktuella läkarens göranden och låtanden så ”groteska” som det beskrivs? Eller är det så att svensk sjukvård har ett groteskt förhållande till psykoaktiva läkemedel?
Skribent Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029
Läs också…