Helgardering ett effektiv sätt att bevara det rådande tillståndet
När jag var liten, på det mörka 1970-talet, var lördagseftermiddagarna på höstarna och vintrarna tråkiga som tusan. Det var mörkt, det var kallt och man hade ingen lust att vara ute. Och farsan satt som klistrad framför TV:n och tittade på Tipsextra. 22 engelsmän sprang runt på leråkrar och tjongade bollar mellan varandra i höjd av mittlinjen. Det var inte roligt. Ändå satt jag där. Om fotbollen var tråkig var det ännu värre i pausen. Då var det V65, trav, med några havremoppar som sprang runt och sedan genomgång av stryktipset. Ännu tråkigare. Under de där genomgångarna av stryktipset fick jag lära mig begreppet ”helgardering”. Vill säga, man sätter 1, X,2 på tipsraden och då säkerställer man att det kan bli hemmaseger, oavgjort eller bortaseger. Det där var ganska dyrt att göra, så man kunde inte göra för många helgarderingar. Då kostade det för mycket att lämna in kupongen. Om jag fattat det hela rätt.
Under senare år har jag stött på helgarderingar i ett helt annat ämne än fotboll, nämligen när det gäller diagnosticering av ADHD och när det gäller medicinering med psykofarmaka.
Socialstyrelsen helgarderar
Socialstyrelsen har gjort det till en skön konst att helgardera när det gäller diagnosticering av ADHD. ADHD- diagnosen har ju exploderat under de senaste tio åren och många menar att det råder en överdiagnosticering som inte tjänar någon. Vad blir socialstyrelsens svar på detta? Jo, svaret blir en helgardering. Det råder både en överdiagnosticering och en underdiagnosticering samtidigt och däremellan måste det väl finnas en perfekt nivå av diagnosticerad ADHD. Alltså 1,X,2! Vinst för hemmalaget, oavgjort och vinst för bortalaget samtidigt.
Markus Heilig helgarderar
En annan helgardering som dyker upp är när psykiatern Markus Heilig i en debatt om antidepressiva medel i nättidningen Kvartal skriver: ”Det finns sannolikt en viss överförskrivning av SSRI preparat vid lindriga depressioner, där andra insatser ofta kan vara tillräckliga. Men man behöver förstå att en sådan överförskrivning kan finnas sida vid sida med en underförskrivning till patienter som verkligen behöver behandlingen.” 1,X,2!
Mikael Tiger helgarderar
Samma helgardering gör psykiatern Mikael Tiger som i en artikel på SVT, säger följande visa ord:
– Typfallet vid överförskrivning är personer på äldreboenden som får det utan tydlig indikation. Samtidigt har vi en underförskrivning i och med att personer som har depression inte söker hjälp. Jag tror att det är vanligare hos män och kanske personer i glesbygden, säger Mikael Tiger. 1,X,2!
Rättspsykiatrin helgarderar
Samma svar gav en läkare på rättspsykiatrin i Stockholm när jag ställde frågor om man inte använde för mycket neuroleptika i för höga doser på rättspsykiatrin. Detta efter att jag varit runt på samtliga dåvarande slutenvårdsavdelningar och sett många patienter uppvisa tydlig biverkningar på överdosering neuroleptika. Vad svarar han? Naturligtvis, 1,X,2!
Finessen med helgarderingar på stryktipset är att man inte kan använda det på alla matcher för då blir det för dyrt. När man använder det i en diskussion om överdiagnosticering eller övermedicinering kostar det inget alls och det är en effektiv bevarare av status quo då det gör slut på diskussion och debatt. Man måste välja att betrakta dessa påståenden som ett enkelt retoriskt knep som man måste komma bakom. Om man vill förändra.
Jag har aldrig någonsin gått loss på spel av något slag, varken havremoppar, fotboll, Lotto eller nåt. Kanske har jag de tråkiga mörka vintereftermiddagarna med Lars-Gunnar Björklund och Fredrik Belfrage att tacka för det. Något jag verkligen gått loss på är frågor om psykisk ohälsa och hur påverkade vi är av makthavare i det psykoindustriella komplexet! Det kommer inga helgarderingar i världen att släcka!
1,X,2, på er!
Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se
Läs också…