Livet på Rättspsykiatri Helix H3

Livet på Helix
Idag är livet enkelt och händelselöst, jag går upp runt 08:15 varje dag och äter frukost, därefter får jag medicin antipsykotisk Abilify 10 mg mot vanföreställningar. Foto: Fernando (AdobeStock.com)

Innan jag kom till Rättspsykiatrin trodde jag att jag visste vad tristess innebar, jag hade levt med bra jobb, fin bil och bostadsrätt i en närförort till Stockholm, livet var äntligen bra. Sedan kom rånet, utlurad i skogen av en bekant, nedslagen med järnrör, polisen blev indragen och jag blev stämplad som golare efterföljande trakasserier och hot gjorde mig paranoid.

Grannarna blev oroliga och psykiatrin kopplades in. Jag blev sökt på mobilen av Norra mobila akutenhet. Jag kom in på ett samtal och blev genast varse om att jag skulle omhändertas med stöd av lagen för psykiatrisk tvångsvård. Jag lämnade mottagningen och åkte hem och tvättade, sedan ringde det på dörren.

Polisen stormar in med dragna vapen

Jag hade somnat i soffan, men vaknade av att de skrek att de kommer in, det var piketen som var på väg att forcera min dörr. Piketen stod i dörröppningen med dragna vapen och de skrek att jag inte skulle göra något dumt. Jag gick emot dem med uppsträckta händer, de grep tag i mig så fort jag var inom räckhåll och kastade mig till marken.

Två dygn på intensivvårdsavdelning

Jag slussades genom psyket med start på S:t Görans och slutade på Danderyds Psykiatriska Intensivvårdsavdelning. Efter två dygn blev jag utskriven efter lite hotfullt beteende och en bältesläggning som skedde mot mig när medan jag var inlåst på toaletten.

Allt har blivit hårdare sedan 19-åringen rymde.

Läkare hotades, tingsrätten och hovrätten dömde mig mot mitt nekande

Två veckor senare blev två läkare som var inblandade i vårdtillfället hotade och alla indicier pekade mot mig enligt tingsrätten och hovrätten. (Resningsansökan är på gång.) Jag dömdes mot mitt nekande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Nu är jag på rättspsykiatri Helix H3 och tillvaron är händelselös

Idag är livet enkelt och händelselöst, jag går upp runt 08:15 varje dag och äter frukost, därefter får jag medicin antipsykotisk Abilify 10 mg mot vanföreställningar. 

Vi har morgonsamling kl 09:00 där kan du önska aktiviteter för dagen. En halvtimme data och eller promenad. Förut fick patienterna gå i grupp, numera får vi gå kortare och enskilt, vissa får inte gå alls, allt beror på vad du gjort för att hamna här samt hur du mår. Allt har blivit hårdare sedan 19-åringen rymde. Klockan 08:00, 13:30 och 18:00 är det rökning på rastgården då finns det även chans att gå på ett ca 250 meter långt promenadstråk, en skogsstig som heter slingan. På sommaren bokas bollplan ibland så att man kan spela basket i en timme. På avdelningen finns även ett löpband, en crosstrainer samt en motionscykel.

Mycket dötid mellan behandlingarna

Det är mycket dötid mellan behandlingarna, en gång per vecka träffar jag psykologen. Det blir mycket tid till att ligga i sängen och mycket grubblande. Jag fördriver tiden med att skriva, läsa och driva frågor mot rättspsykiatrin med hjälp av patientnämnden. Patientnämnden har hjälpt mig mycket bland annat genom att få fart på vården och få vårdplanen uppdaterad. Just nu driver jag en fråga om motionsmöjligheter på Helix, tidigare har jag klagat på maten och hur seg vårdprocessen är samt biverkningar av mediciner.

“Det kan vara svårt att hålla modet och måendet uppe men försök aktivera dig.”

Små portioner mat som sällan smakar gott

Klockan 07:30 till 08:30 är det frukost klockan 11:30 är det lunch och klockan 17:30 är det middag. Maten som serveras är absolut inte bra, det är små portioner och det smakar sällan gott.

Biverkningar från läkemedel som läkaren inte observerat

Jag har t.o.m. Ivo anmält första läkaren som jag haft på helix för att inte observerat läkemedelsbiverkningar.

Mina tips till en patient som kommer ny till rättspsykiatrin

Ifall jag skulle ge tips till någon som är ny inom rättspsykiatrin skulle det vara att vara trevlig, följsam, samarbeta med personalen och var uppmärksam på läkemedelsbiverkningar och dra dig inte för att anmäla till patientnämnden om du inte får det att fungera utan upplever att något är allvarligt fel. Det kan vara svårt att hålla modet och måendet uppe men försök aktivera dig. Jag går mycket i korridoren pratar med andra patienter och tar en dag i taget.

Mediantiden för vård inom sluten rättspsykiatri är 60 månader vilket tär på psyket

Jag har bett min läkare att inte prata om hur länge jag ska vara här men min förhoppning är att bli flyttad till ett sjukhus med lägre säkerhetsklass än Helix, där finns mer utrymme att vara den jag är alltså en mer aktiv person än jag är just nu.

Det är viktigt för mig att jag känner att vården går framåt, just nu jobbar jag med psykologen om beteenden i olika affekter det är en del av min vårdplan.

Skribent: Alexander N
info[@]equalsthlm.se
070-7972029