Varför är det så svårt att säga ifrån?

att säga ifrån

Martin Luther King har sagt en rad tunga fraser där en lyder: ”Du är inte bara ansvarig för det du säger, utan även för det du inte säger.” Under höstens #Metoo-upprop har uppdagats att det finns en enorm tystnadskultur kring övergrepp mot kvinnor i arbetslivet men även på andra platser i samhället. Men frågan är om tystnadskulturen enbart gäller övergrepp mot kvinnor eller om det finns en generell kultur av tystnad kring många frågor i hela det svenska samhället? Om så är fallet, vad beror det på?

Om nån uppträder som ett arsel på jobbet eller skolan, i tunnelbanan, på gatan, varför har så många av oss så svårt att säga ifrån? Är vi konflikträdda? Eller är vi inte det?
Det finns teorier i omlopp som problematiserar att vi som människor i vårt samhälle har blivit så vana vid att nån annan ska rädda oss eller andra så att vi inte behöver eller vill göra något själva för våra medmänniskor. I Sverige har olika krafter arbetat ganska hårt på att stärka civilkuraget.

Det finns ett civilkuragepris som delas ut till minne av Björn Söderberg som mördades av nazister efter att ha protesterat att en nazist på hans arbetsplats blev ordförande i en fackklubb. Det finns galor som hyllar ”svenska hjältar” som gjort insatser de inte behövde göra, för att skydda eller rädda andra. Det har till och med stiftats en lag som kräver att medborgare ska rädda medmänniskor ur farliga situationer men är det då civilkurage man visar?

Svårt att säga ifrån kan bero på konflikträdsla?

Det är kanske så att det är lättare att rädda människor än att gå i konflikt med människor som uppträder illa. Och kanske framförallt människor med makt och hög status. Om människor skull välja att leva efter Martin Luther Kings devis skulle det till en början leda till mer konflikter men på lång sikt till ett bättre samhälle för alla. Vi avslutar denna text med ytterligare ett citat från honom: “Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”.

I detta avsnitt av ”En kvart om…” diskuterar Therece Teir, vägledare på Equals boende, Jocke Grönvall som bor på Equals boende och Staffan Lundberg som sitter i styrelsen för föreningen dessa frågor med Per Sternbeck som ryggradslös samtalsledare.