Rasism och främlingsfientlighet

Rasism och främlingsfientlighet har blivit allt större politiska krafter i Sverige men också globalt sett. Vad ligger bakom denna utveckling? Finns det en socialpolitisk dimension på rasism och främlingsfientlighet. Poddpratarna Staffan, Eva och Per är ganska oense och framförallt osäkra på om så är fallet. Visst finns det ett element av att social nedrustning som för med sig främlingsrädsla men även i mycket välmående länder med minskande klyftor växer dessa krafter.
Ett är dock säkert, rasistiska och främlingsfientliga partier har mycket sällan en stark socialpolitik i praktiken även om det kan låta så. Förbättrade livsvillkor för knarkare, alkisar, mentalsjuka och människor med olika problem står inte särskilt högt på dessa partiers dagordning. Vilket land eller kultur de än kommer ifrån.

Ingen idé att rösta på Sverigedemokraterna

Med andra ord är det ganska tröstlöst för socialt utsatta personer att rösta på Sverigedemokraterna för att förbättra sina egna levnadsvillkor. Det kommer helt enkelt inte att hända.

Observera! att den här podden spelades in innan det tyska valet då Afd, ett mycket högerextremt parti kom in i den tyska riksdagen. Hur det kommer att påverka Angela Merkels politik på området återstår att se. För oss blir det påtagligt att man inte kan spela in poddar med för långt mellanrum.