Pressmeddelande
Ung gravid kvinna vägras försörjningsstöd av Fagersta kommun

Kvinnan är gravid och kan bli vräkt
– Jag känner mig som värsta parasiten. Jag håller på och förbrukar det fåtal vänner som jag har kvar. Foto: AdobeStock.com

En ung gravid kvinna vägras försörjningsstöd av socialtjänsten i Fagersta kommun. Detta riskerar kvinnan och hennes ofödda dotters liv då hon inte har mat att äta.

Kvinnan sökte bistånd förra veckan och visade upp att hon hade minus på sitt bankkonto och berättade att hon var hungrig. Socialtjänsten säger till kvinnan: Vi har handläggningstid på minst fem dagar och då får du se om du får något bistånd eller inte. Det är ingen rättighet att få bistånd, du har bara rätt att ansöka om bistånd.

Kvinnan och hennes ofödda dotter liv riskeras

Socialtjänsten tar inget som helst hänsyn till att kvinnan är gravid och äter för två personer. De bryr sig inte om att både kvinnan och hennes ofödda dotters liv och hälsa riskeras. Vi levde under villfarelsen att fosterskador pga hunger endast sker i utvecklingsländer. Välkommen till Fagersta!

Vräkningsbesked från Kronofogden

På grund av att kvinnan inte fått försörjningsstöd på flera månader har hon tre obetalda hyror varav en som redan gått till Kronofogden. Kronofogden har skickat ett föreläggande om vräkning. Hon kan dock få tillbaka sin hyresrätt om hyran betalas inom tre veckor.

Socialtjänsten sa att jag bara kan få ansöka om hyreskostnader för denna månad. Inte retroaktivt. Jag som inte vet vad som gäller har inget att sätta emot.

Socialtjänsten säger åt henne att fråga sina släktingar om pengar

Socialtjänsten har frågat henne vid upprepade tillfällen: Har du ingen släkting som kan försörja dig och betala dina räkningar? Kvinnan nekades bistånd i höstas och har försökt ringa sin handläggare under några månaders tid men de har inte svarat. Kvinnan har överlevt genom att ringa sina vänner och tigga pengar till mat.

Jag känner mig som värsta parasiten. Jag håller på och förbrukar det fåtal vänner som jag har kvar. Vissa släktingar har slutat att svara för att jag ringer och frågar om pengar. Människor i min bekantskapskrets börjar misstro mig om att jag inte ens går till socialtjänsten. De kan inte tro att socialtjänsten beter sig som jag säger.

Kvinnans vänner betalar resa till dem – då säger socialtjänsten att hon ska söka i andra kommuner

Kvinnan har blivit placerad i Fagersta av en kommun i Stockholm, dvs hon blev socialt dumpad.  Socialtjänsten i Fagersta har från första början motarbetat henne. Under jul och nyår ville kvinnan inte sitta själv i sin tomma lägenhet utan mat så hennes kille betalade en resa åt henne hem till honom så att hon kunde fira högtiderna med honom och hans familj. Även vid andra tidpunkter har några vänner betalat en resa åt henne till dem så att hon kan få bo hos dem och äta gratis under några dagar. När socialtjänsten har fått veta detta säger de: ”Vart är du nu? Är du i Fagersta? Om du inte är i Fagersta får du söka bistånd i den kommun du befinner dig i nu. Du kan bara få bistånd för de dagar du befunnit dig i Fagersta.

Socialtjänsten i Fagersta agerar helt utanför socialtjänstlagen

Socialtjänsten är väl medveten om bestämmelserna i socialtjänstlagen. Men när den som söker deras hjälp är en ung kvinna som inte vet vilka rättigheter man har agerar myndigheten helt skrupelfritt. Kvinnan vill inget hellre än att få ett eget jobb och försörja sig själv men arbetsmarknaden i Fagersta är mycket svår.

Jag vill ha ett eget jobb och stå på egna ben. Kunna betala min egen hyra och köpa min egen mat. Att hamna här i Fagersta var det värsta som kunde hända mig. Här finns det knappt några jobb. Jag har frågat i alla affärer och kiosker och letar i platsbanken på Arbetsförmedlingen. Det är inte så att jag tycker det är kul att leva på bidrag och inte vill göra något själv.

Equal jobbar med människor i hela landet som behöver socialtjänstens stöd. Vi har aldrig stött på en socialtjänst som behandlar en gravid kvinna med sådan motvilja och arrogans. De borde skämmas för att de riskerar liv och hälsa.

För mer information kontakta:
Dennis Aberos
0700 387 166
dennis.aberos@equalsthlm.se

Läs också…