Sofia och Tatijana är båda med i beroendecentrums och i projekt Återfallsprevention med friskvård. Över en kopp kaffe får vi höra deras synpunkter kring träning som terapi. De sprudlar med energi och lovorden över projektet kommer innan vi ens hunnit sätta oss.
– Det här är det bästa som hänt mig, det har räddat mitt liv säger Sofia vars starka ord får medhåll direkt.
– Ja och kombinationen av det teoretiska med att vi också är ute ger så mycket. Jag mår mycket bättre både psykiskt och fysiskt. Jag har till och med börjat promenera hemma säger Tatijana som har varit med sen projektet startade. Hon har även hunnit med en behandling för sin hepatit C under den här tiden. Att hon klarade behandlingen så pass bra är något som hon är helt övertygad har att göra med att hon mått så bra på grund av kursen. Sofia håller ivrigt med:
– Det här är som en slags terapiform för oss. Jag har haft problem med sömnen men det har blivit bättre nu. Psykiskt så känner jag mig också starkare, det är lätt att bli deprimerad på hösten annars säger hon. Kvinnorna träffades på kursen och har blivit nära vänner. Båda började med droger rätt sent i livet och har kämpat med bland annat depression och isolering.
– Jag märker av massa förändringar i mig själv. Förut hade jag svårt att uttrycka mig och prata inför en grupp men det har släppt en del nu säger Tatijana. Båda kände sig lite osäker i början men de har båda pushat sig själva till att verkligen ge allt.
Med träning som terapi är gruppdynamiken är viktig
Båda prisar upplägget på kursen mycket. Kombinationen av de fysiska passen, luncherna och teoriklasserna är uppskattade hos båda.
– Att vi är en grupp som gör saker tillsammans är så viktigt säger de. Det har vuxit fram en ömhet inför andra deltagare med tiden. Om någon mår dåligt eller inte kommer en vecka så försöker vi stötta varandra. Kvinnorna har märkt av ett intresse för gruppen på deras mottagningar bland andra patienter. Engagemanget och allt positivt har smittat av sig och Tatijana berättar att en kvinna hon pratat med vill börja nästa omgång. Till den som är intresserad av att börja nästa termin har kvinnorna ett tips. Att vara inställd med rätt dos på sin medicin, metadon eller buprenorfin är viktigt så att man är stabil och orkar komma säger de båda.
Källa med energi
Vi pratar om hur viktig den fria viljan är, eftersom det är frivilligt att delta i kursen.
– Den är allt, det är så viktigt! Många av oss som har erfarenhet från missbruksvården är trött på hela det systemet där du måste göra si eller så. Därför är det så viktigt att känna att vi väljer detta själva säger Sofia som också betonar flera gånger att den här typen av friskvård är lika viktig som sjukvård. Även Tatijana instämmer och kallar det till och med vård för själen. De båda pratar om att kursen har gett de verktyg för att klara av andra saker i livet. Att orka ta tag i saker som tidigare känts tunga. Sofia har tagit tag i sin ekonomi sen hon började i gruppen, vilken är något hon inte haft energi till innan.
– Gruppen är en källa med energi, skriv upp det! säger hon och skrattar.
Sofia och Tatijana är fingerade namn.
Text: Linda-Marie Westergren