
De som döms för rattfylleri eller som har missbruk i sitt förflutna möter hinder att komma tillbaka in i samhället. Bland annat gäller det svårigheter att få tillbaka körkortet, vilket är en förutsättning för många jobb. Samtidigt ställer myndigheterna krav på att de ska jobba igen och bli självförsörjande.
”Sara” blev av med sitt körkort efter att ha dömts för brott och ha blivit ”lobbad” (omhändertagen enligt lagen om offentlig berusning). Då blev hon av med körkortet och var tvungen att lämna blodprover i flera år för att påvisa nykterhet och få tillbaka körkortet.
”Transportstyrelsen var överjävliga att ha att göra med. De gav sig aldrig. Jag har aldrig kört bil onykter. Ändå blev jag tvungen att lämna prover i tre år för att få tillbaka körkortet. Det blev inga nya lobbar eller nya domar under de här åren. Jag överklagade besluten i förvaltningsrätten många gånger men det spelade ingen roll, det verkade inte vara någon idé att överklaga.”
Svårare att få jobb utan körkort
Många jobb kräver att den anställde har ett körkort. Blir man av med körkortet kan det vara en tuff smäll. Det är också nog så svårt att få ett jobb igen efter ett missbruk och bli självförsörjande. Sverige ställer krav på att alla som kan jobba också ska jobba. Krav som krockar med Transportstyrelsens krav på den som vill ha ett körkort.
Transportstyrelsen bedömer lämplighet för körkort
Transportstyrelsen bedömer om personer antas respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken. De kontrollerar olika register för de senaste fem åren samt gör en bedömning av om den som ansöker är pålitlig i nykterhetshänseende. Bland annat tittar de på om man har blivit lobbad, om det finns uppgifter från till exempel en dom om att den som ansöker använt alkohol på ett sätt som kan påverka trafiksäkerheten, eller man gjort sig skyldig till narkotikabrott eller om det finns andra uppgifter om att den som ansöker använt narkotika.
Även annan brottslighet kan påverka. Transportstyrelsen kontrollerar om man är misstänkt för eller gjort sig skyldig till något brott de senaste tre åren, bland annat olovlig körning, våld eller hot mot tjänsteman, vissa upprepade brott som misshandel, grova brott som rån eller dråp.
Om Transportstyrelsen bedömer att man inte är lämplig spärras man i upp till tre år
Om Transportstyrelsen bedömer att man inte bör ha körkort på grund av tidigare brott eller för att man inte är pålitlig när det gäller nykterhet kan man få avslag på sin ansökan om körkortstillstånd. Då får man en spärrtid vilket innebär att Transportstyrelsen bestämmer en tidsperiod då man inte kan få ett körkort, som kan bli högst tre år.
Dyrt att bevisa nykterhet
Enkelt uttryckt måste man först lämna prover under en observationstid för att få ett läkarintyg för att Transportstyrelsen ska pröva frågan om körkort/körkortstillstånd. Transportstyrelsen bestämmer observationstiden till mellan 6 – 24 månader beroende på omständigheterna. Om Transportstyrelsen bedömer att prognosen för fortsatt nykterhet är god beviljar de körkortstillstånd med villkoret att man måste lämna prover i ytterligare 24 månader för att få behålla körkortet/ körkortstillståndet. I undantagsfall kan Transportstyrelsen bestämma att man är tvungen att lämna under en ännu längre period.
Det kostar totalt sett många tusenlappar att lämna alla de prover som krävs för att få körkortstillstånd och därefter behålla körkortet. Orimligt dyrt tycker många som drabbas. Och garanterar det nuvarande systemet verkligen nykterhet? Sara igen:
”Det verkar vara satt i system tycker jag. De här läkarna som skriver intygen sitter i sina flotta våningar och tar emot hemma hos sig…vad är det för tomtar? Hur ska de kunna garantera min nykterhet genom mina samtal med dem?
Jag fick mina remisser till proverna hemskickade till mig. Jag fick välja själv när jag skulle lämna proverna. Jag hade kunnat fiffla hur mycket som helst om jag hade velat så vad säger det om min nykterhet. Jag betalade sammanlagt 15-16 000 kronor för läkarintyg och prover. Det är som en industri tycker jag, som inte garanterar någonting.”
Är kraven för tuffa?
Många hävdar att det är orimligt att straffas för att ha använt narkotika utan att sitta bakom ratten, eller för att ha blivit lobbad. Samtidigt finns beräkningar från Trafikverket om att 15 000 personer kör onyktra i trafiken varje dag. Trafiksäkerheten är högre i Sverige än i de flesta andra länder, vilket gör att staten och myndigheterna är nöjda med det nuvarande regelverket.
Fakta:
Statistik på återkallade körkort under första halvåret 2021 och 2020
Totalt återkallades 22 476 körkort första halvåret år 2021 och 20 303 samma period år 2020.
2021 | 2020 | |
---|---|---|
Rattfylleri eller drograttfylleri: | 3 114 | 3 505 |
Opålitlighet i nykterhetshänseende | 602 | 675 |
Allmän brottslighet | 69 | 78 |
Hej
Bra att debattera ämnet med körkortstillstånd
Det vore önskvärt om Transportstyrelsen satt krav på att återinföra varningstriangel på läkemedlen igen
Upplysa och informera allmänheten samt krav på att beroende är en sjukdom och bör inkluderas den öppna vården med nykterhetsprover inklusive medicinsk hantering. Vi bör finna lämpliga metoder för olika behov inom vården
Vi får dock inte glömma bort syftet med Transportstyrelsen uppdrag-de värnar om allas säkerhet ett komplext svårt uppdrag.