Statens… förlåt, Sveriges Television säkrar Sverigebilden

Pojke i ett klassrum ser fundersam ut
Vi var ett par. Vi var medelklass. Vi var svenskar. Vi kunde föra oss. Nog fan var det så att vi hade släppt i väg honom till skolan med en otvättad tröja någon gång eller alldeles för långa naglar, men det kunde man bortse ifrån. Foto: AdobeStock.com

Genom att stämpla utländska mediers granskning av svensk myndighetsutövning gällande LVU som ”fake news” blir Sveriges Television ett verktyg i statens tjänst.

På Al – Jazeera släpps en dokumentärserie som på nytt anklagar svenska myndigheter för att omhänderta barn på oklara grunder.
– Det kan få säkerhetsmässiga konsekvenser, säger Sofia Bard, Svenska Institutet till SVT.
”I den nya dokumentärserien, som släppts av det qatariska mediebolaget Al Jazeera, ges bilden att svenska myndigheter tar familjers barn på vaga grunder. Som att barnen haft smutsiga eller trasiga kläder, eller att familjen inte haft tillräckligt god ekonomi.” skriver SVT på sin sida.

SVTs ”granskning” – ett återgivande av socialtjänstens åsikter

Man återberättar kort från dokumentären om en romsk familj som fått sina barn omhändertagna och menar att deras bakgrund spelat en roll. Man återberättar om en kvinna som sökte hjälp av soc men fick sitt barn omhändertaget i stället för hjälp och stöd.

Sedan börjar SVTs ”granskning” av de aktuella fallen. ”Granskningen” består av att man läst vad socialtjänsten fört fram till olika domstolar, hur domstolen sedan dömer och sedan återger man det i texten. Romerna var inte alls drabbade för att de var romer utan för att barnen gått hungriga och utsatts för psykisk misshandel. Kvinnan saknar omsorgsförmåga.  Därmed är ”granskningen” och ”grävet” avslutat enligt SVT. Man utgår, som många andra från att socialtjänsten alltid och i alla dess delar genomför objektiva och neutrala utredningar baserade på fakta. Därmed anser man sig ha verifierat uppgifterna och finner att Al Jazeeras uppgifter är felaktiga.

Grundlösa beskyllningar från soc tas för sanning

Har man tittat närmare på olika ärenden gällande omhändertagna barn är det påfallande hur ofta socialtjänsten kommer med svepande overifierade påståenden som tas för sanning av t.ex domstolar. Begrepp som “vår bedömning”, “vi menar att”, “det är vår uppfattning” är återkommande, och betyder inget annat än att enskilda handläggare inom socialtjänsten tycker vissa saker om vissa föräldrar. Och sedan tas dessa icke verifierade påståenden som objektiva bevis. 

I ett vanligt brottmål är det åklagaren som ska bevisa en persons skuld. Kan åklagaren inte göra det går personen fri. Samma princip ska gälla i LVU-ärenden men gör det inte i praktiken. I stället blir det de facto en helt annan ordning på dessa ärenden där socialtjänsten kommer med olika anklagelser mot föräldrar som måste bevisa att anklagelserna inte stämmer, och även om de lyckas göra det brukar domstolarna gå socialtjänstens linje i alla fall.

SVT – kanske inte så fria

Detta bortser SVT ifrån, troligtvis på grund av att man inte har kunskap, men också för att man inte har klart för sig vems ärenden man ska gå, medborgarnas eller maktens? Och så kan man obekymrat trumpeta ut att ännu en gång sprids desinformation om Sverige. På så vis försvarar SVT ”Sverigebilden” och förhoppningsvis kan ”säkerhetsmässiga konsekvenser” dämpas. SVT blir ett verktyg i statens tjänst – vilket de kanske också ska vara, även fast det inte är så de marknadsför sig.

Försök sänka antalet barn som omhändertas – alla vinner

Varje år är cirka 30 000 barn omhändertagna i Sverige. Det kanske är så att en majoritet av dessa ärenden är korrekt handlagda och att barnen verkligen måt bäst av att vara skilda från sina biologiska föräldrar

Men låt säga att en procent av dessa ärenden inte är korrekt handlagda. Det innebär då att 300 barn av stat och kommun slitits från sina biologiska föräldrar på felaktig grund. Vilka trauman lider dessa barn och föräldrar av? Vilka skador lider familjerna vad gäller tilltro mellan barn och förälder? Vilken skada lider samhället när medborgares tilltro till myndigheter slås i spillror?

En procent är en låg siffra och innebär en rättssäkerhet på 99% vilket troligtvis är svårt att uppnå, kanske omöjligt i fall som många gånger handlar om bedömningar, tyckanden, åsikter.  Det troliga är att siffran är betydligt högre och då pratar vi om tusentals drabbade individer.
Men även i ärenden där det är befogat med ett omhändertagande av barn så skapar det psykisk ohälsa och sjukdom hos både barn och vuxna. Utredningar och undersökningar visar att det på gruppnivå inte går jättebra för barn som omhändertas. Det finns en mycket stark överrepresentation av kriminalitet, substansberoende och psykisk ohälsa hos denna grupp. Det  finns all anledning att med olika metoder försöka sänka antalet omhändertagna barn i landet. Ett led i detta skulle vara att utveckla rättssäkra utredningsmetoder vilket saknas idag.

Ja – barn kan omhändertas på vaga grunder i Sverige

För 15 år sedan kallades jag och min fru till skolan för ett samtal. Vi fick inte reda på vad samtalet skulle handla om. Vi utgick från att det var ett av de vanliga samtalen gällande vår son som inte hade det så lätt i skolan då. Han vantrivdes och var i detta ganska utåtagerande och dramatisk. På mötet var hans lärare, två socialsekreterare och vi två föräldrar. Det visade sig att vår son i skolan i någon situation sagt att vi slog honom.

Sedan började socialsekreterarnas frågor till läraren: ”Hade vår son rena kläder på sig? Var hans naglar klippta? Hade han tvättat och kammat hår? Var han ren i övrigt?”

Läraren rapporterade att det inte var några problem med detta men att han inte verkade må bra i skolan. Vi berättade att vi aldrig slagit honom och att det inte fanns några problem i hemmet liknande de som fanns i skolan.

Mötet avslutades och efter några veckor kom beskedet att utredningen lagts ner.

Vi var ett par. Vi var medelklass. Vi var svenskar. Vi kunde föra oss. Nog fan var det så att vi hade släppt i väg honom till skolan med en otvättad tröja någon gång eller alldeles för långa naglar, men det kunde man bortse ifrån. Vad hade hänt om vi var romer allt annat lika? Eller muslimer? Eller en fattig svensk ensamstående morsa med knackig ekonomi som kämpar för att få tillvaron att gå ihop?  Det är inte alls säkert att utfallet blivit likadant. Och helt plötsligt känns inte Al Jazeeras påstående om barn som omhändertas på vaga grunder som trasiga kläder och otvättat hår lika långt borta som SVT får det att låta

SVT – Sweden Today?

Det skulle vara på sin plats om  SVT, Sveriges Radio eller någon annan större mediakoncern ärligt vågade skildra och ifrågasätta det rättsliga och sociala gungfly hanteringen kring omhändertagna barn utgör men det tycks inte aktuellt. Just nu spelar SVT rollen av att vara överhetens, maktens, myndigheternas försvarare på ett högst oreflekterat sätt. SVT blir som en svensk version av Putins propagandakanal Russia Today med uppdrag att stärka rikets säkerhet. Det känns faktiskt ganska osvenskt. Jag tror att det skadar Sverigebilden

Skribent: Per Sternbeck
0700 387 166
info@equalsthlm.se

Läs vår artikelserie om LVU-kampanjen!
Socialtjänst, domstolar, advokater bör ta till sig delar av den s.k. LVU-kampanjen. I den här artikelserien berättar vi om de drabbades versioner.

1 Comment

  1. Vad bra skrivet av er! Jag instämmer till fullo och har också blivit drabbad. Tack och lov slapp vi LVU men det var ett överhängande hot hela tiden. Som sagt, soc har ingen som granskar dem i nästa led vilket gör hela processen ytterst rättsosäker. Det är obegripligt att dessa människor med relativt låg utbildning har större befogenheter än poliser att fatta ytterst invasiva och tvingande insatser och ändå undslippa allt ansvar. Jag har för evigt tappat tron på myndigheter.

Kommentarerna är stängda.