Socialtjänstlagen anger att personer utsatta för allvarlig brottslighet har rätt till stöd och skydd av socialtjänsten. Men socialtjänsten har, utan lagstöd, valt att förminska sitt uppdrag och hävdar att det enbart är människor utsatta för brott av någon man har en nära relation med som kan få insatser från socialtjänsten.
Socialtjänstlagen anger att socialtjänsten ska ha en helhetssyn på människor och ta hänsyn till en människas hela liv och problembild. Trots detta har socialtjänsten i större kommuner organiserat sig i underavdelningar, våld i nära relation, socialpsykiatri, missbruk, barn- och ungdom, ekonomiskt bistånd, som endast ibland har en fungerande samverkan mellan sig. De små underavdelningarna ställer särskilda villkor på de människor som söker deras hjälp och stöd. Om man inte uppfyller villkoren är man inte aktuell för att bli ett ärende på den aktuella avdelningen. Man väljer dessutom att begränsa vilka insatser man ger och beskriver det som faktum – trots att lagen inte ger några sådana begränsningar.
Socialtjänsten håller medvetet människor ifrån sig
Tillsammans bildar det här sättet att organisera socialtjänsten på, ett effektivt sätt att hålla människor ifrån socialtjänsten, vilket ibland, faktiskt ganska ofta, verkar vara ett mål för socialtjänsten. Det blir billigast och enklast så. Ett tydligt exempel på detta är hur kommuner jobbar med personer utsatta för brott. I socialtjänstlagen står följande:
”Brottsoffer 11 § Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp.
Socialnämnden ska särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. (- – – )”
Socialtjänster bortser från våldsutsatthet utanför relation
Som ett svar på lagens skrivningar har de flesta kommuner valt att skapa underavdelningen VINR, Våld i nära relationer. Denna underavdelning arbetar enbart med personer utsatta för våld i nära relation. Om man som utsatt för hot och våld från till exempel kriminella gäng, grannar eller personer man inte har en nära relation med kan man inte skrivas in på denna underavdelning. Som utsatt för våld av person man inte har en relation med kan man inte få hjälp av socialtjänsten och därmed inte bli inskriven på denna avdelning.
Den kraftfullaste insatsen som kommuner har för personer som behöver fly från våld är skyddade boenden. Den enda avdelning inom socialtjänsten som kan ge insatsen ”skyddat boende” (enligt socialtjänstens hemsnickrade regler) är avdelningen VINR. Helt felaktigt begränsar alltså många kommuner genom sitt sätt att organisera sitt arbete denna insats enbart till personer som är utsatta för våld i nära relationer.
Enligt riksdagen kan alla våldsutsatta beviljas skyddat boende
Enligt Socialtjänstlagen är skyddat boende också till för när det finns en allvarlig hotbild, inte bara för våld i nära relationer. Riksdagen har genom proposition 2023/24:31 Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende bestämt att:
”Insatsen skyddat boende är i första hand tänkt att svara mot behov av boende och skydd i en akut fas och att underlätta övergången till ett självständigt, tryggt liv med stadigvarande boende. För skyddsökande med en allvarlig hotbild kan insatsen vara nödvändig för att undkomma omedelbar fara, exempelvis i samband med en separation från en våldsampartner. För andra motiveras den främst av möjligheten att ta sig ur ett kaotiskt tillstånd och börja bygga upp en tillvaro utan våld.”
Skyddat boende kan beviljas vid allvarlig hotbild – men socialtjänsten väljer bort det
Enligt Socialtjänstlagen kan också en allvarlig hotbild och omedelbar fara vara skäl för att placera någon på ett skyddat boende. Det krävs inte att hotet och faran kommer från en partner utan riksdagen har beslutat att det även gäller andra situationer, där hot och våld från en partner endast är en sådan situation.
Socialtjänster gör ofta en annorlunda tolkning som saknar lagstöd. Man har krav på sig att ha en helhetssyn men omdefinierat och förminskat sitt uppdrag så att en helhetssyn blir omöjlig att ha.
Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se
Läs också…
Bli först med att kommentera