Självmord är ett känsligt ämne fast det inte borde vara det. När vi ser att någon mår dåligt vill vi ofta hjälpa och finnas där som ett stöd, men att uttryckligen prata om självmord är svårt av någon anledning. Kanske är vi rädda för vad svaret blir om vi frågar någon om självmord. Ämnen som döden är fortfarande tabu i stora delar av västvärlden. Psykisk ohälsa kan också vara svårt att vara öppen med och kombinationen av psykisk ohälsa och självmordstankar blir extra tungt.
Att tänka på om du misstänker att någon är suicidal
Det är såklart jobbigt om någon du känner visar tecken på att allt inte står rätt till. Det finns en hel del myter kring självmord, hur en suicidal person beter sig eller hur vi omkring ska bete oss om vi märker att någon mår dåligt. En klassisk myt är att någon som pratar om självmord inte kommer att försöka ta sitt eget liv. Det stämmer inte, tvärtom så nämner de flesta som tagit/försökt tagit sitt liv det en tid innan. Problemet är att vi kanske inte uppfattar det som att personen är seriös eller ens vet vad den menar. Det sägs också att man inte ska ’väcka den björn som sover’ genom att prata om det, då det skulle kunna sätta igång en massa tankar hos någon som redan är suicidal. Det stämmer inte heller, tvärtom är det här också ett sätt att föra en dialog och visa att du bryr dig. Det enda sättet att verkligen veta om någon har dessa tankar är att fråga rakt ut. Det gäller såklart att vara medveten om hur man frågar någon. Det är bra att inte ha en anklagande ton utan istället berätta vilka tecken som gjort att en oro har uppstått.
Våga fråga om du misstänker självmord
Det kan vara svårt att fråga rakt ut om någon har tankar på självmord. Det kan många gånger vara lättare att tänka att det går över och att det är en tillfällig svacka. Här kommer några frågor som kan vara användbara.
Har du någonsin haft tankar på självmord? Hur ofta?
Har du tänkt på hur du skulle ta ditt liv?
Finns det något jag kan göra för att hjälpa dig?
Ju längre någon har haft självmordstankar desto allvarligare är situationen. Därför är det viktigt att utforska så mycket som möjligt om personen i fråga. Tankar kan komma och gå och finns ofta under en lång tid. Om någon erkänner att de är suicidal just nu så kan det vara bra att informera personen om att du kanske inte kommer kunna hålla allt för dig själv. Ju mer du visar att du faktiskt bryr dig och att du är orolig desto större chans är det att personen kommer att berätta för dig nästa gång hen behöver hjälp. Är situationen akut så är det bästa att komma överens om att tillsammans söka professionell hjälp. Om någon anförtror dig om sin situation så är det viktigt att inte släppa personen i fråga. Försök göra upp en plan tillsammans om att skaffa hjälp oavsett om det är akut eller om personen har återkommande tankar.
Hit kan du vända dig om du har tankar på självmord
Om du själv lever med återkommande tankar på att avsluta ditt liv så är det viktigt att du berättar det för någon. Du ska inte behöva gå omkring och må så pass dåligt att du inte ser någon mening med att leva. När vi har en djup depression eller en kris i livet kan vi ofta få tunnelseende och inte se några lösningar alls. Därför är det viktigt att kunna dela tankar med någon som kan ge ett annat perspektiv. Det finns inget problem som är så pass allvarligt att det är värt ett liv. Alla förtjänar att må bra. Du måste inte prata med någon du känner, det kan vara någon som arbetar med dessa frågor också.
Text: Linda-Marie Westergren
Foto: Thomas Hultgren
Vänd er hit:
Om en situation är väldigt akut och du inte är med personen i fråga men misstänker att något allvarligt kan hända ska du ringa 112.
Självmordslinjen: är en linje som är öppen dygnet runt för alla typer av frågor som rör självmord. Telefonnummer: 90101, eller gå in och läs mer här: www.mind.se
Psykiatrisk mottagning: hitta din närmsta här: www.1177.se
Vårdcentralen och husläkare: www.1177.se
Ungdomsmottagning: hitta din närmsta här: www.umo.se
Nationella Hjälplinjen: 020-22 00 60
Äldretelefonen för dig över 60: 020-22 22 33
Självmord faktaruta
2013 tog 1606 personer sitt liv i Sverige. Av dessa var majoriteten män med siffran 1107 och 499 för kvinnor. Antalet självmord har minskat sedan 1980 talet för att plana ut efter år 2000. I Sverige har vi dessutom en hög statistik för oklara fall av självmord – 20 %. Det är ofta fall av förgiftningar det handlar om. Det är betydligt vanligare att män begår självmord. Det är även personer i övre medelåldern som står för flest självmord följt av personer över 65. Det är en vanlig tanke att många unga begår självmord, så är det inte. Dock så är det fler ungdomar som begår ett självmordsförsök, d.v.s. de fullbordar inte försöket. Men även här finns det ingen heltäckande statistik då många självmordsförsök inte kommer till någon myndighets kännedom. I Sverige försökte 2 432 ungdomar mellan 15 och 24 år ta sina liv år 2013, varav 176 dog. Självmord är vanligare hos personer som inte har eftergymnasial utbildning.