
När Mando vann upphandlingen av den specialiserade ätstörningsvården 2018 fanns helt motstridiga bilder av vad det var som upphandlats. Upphandlingsenheten hade en mycket positiv bild. Patientföreningen hade entydigt negativa farhågor. Dessvärre visade det sig att patientföreningen fick rätt. Vad har upphandlarna på HSF lärt sig?
I dokumentet: Antagande av leverantör – upphandling av specialiserad ätstörningsvård i Stockholms län HSN 2016-4431 som upprättades 2018-04-26 står följande om varför Mandolean AB vann anbudet:
”Mandolean AB har lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet avseende kvalitet och pris för både objekt 1 och 2.
Konsekvenser av upphandlingen
Behandlingen kommer ske utifrån ett individuellt anpassat behov beroende på patientens tillstånd och eventuell samsjuklighet. Behandlingens insatser, vårdförlopp och patientens upplevelse kommer att följas upp och dokumenteras minst var 6:e vecka. Patienten kommer att erhålla samtidig behandling av samexisterande tillstånd på den egna verksamheten, eller när så behövs i samverkan med andra vårdgivare.
Vården kommer att kännetecknas av jämlik och patientfokuserad vård, med hög delaktighet där anbudsgivaren visat på olika strategier för att upprätthålla hög delaktighet. Anbudsgivare visar olika strategier kring delaktighet som förtroendeskapande information och kunskap, anhörigstöd och återkommande gemensam uppföljning där behandlingsalternativ redovisas.
Uppdraget innebär hög tillgänglighet med noggrann diagnostik och flexibilitet anpassat efter patientens sjukdomstillstånd och aktuella livssituation som kan fluktuera under vårdepisoden. Sambandet mellan uppnådd kvalitet och vad som utlovas i vårdgivarens anbud har förstärkts genom fortlöpande uppföljning av kvalitetsutfästelser. Om beställaren efter uppföljning identifierar brister i följsamhet till kvalitetsutfästelser så ska vårdgivaren upprätta en skriftlig åtgärdsplan med tidsatta och mätbara åtgärder. Åtgärdsplanen ska godkännas av beställaren. Om avtalad kvalitet inte anses vara uppfylld efter genomförd åtgärdsplan så utgår vite.”
”Konsekvenser för patientsäkerhet
Sammantaget förväntas avtalet få positiva konsekvenser för patientsäkerheten. I kvalitetsutvärderingen har stor vikt lagts vid arbetssätt som främjar delaktighet, hög patientsäkerhet såsom hög tillgänglighet, att vården kommer att bedrivas utifrån från bästa tillgängliga vetenskapliga metoder samt att vårdgivarna har en fortlöpande egenkontroll av vårdprocesser, avvikelser och remission på såväl individ- som aggregerad nivå.”
Denna entydigt ljusa beskrivning av vad upphandlingen skulle leda till delades inte av patientföreningen Frisk & Fri. De skrev ett öppet brev till ansvariga politiker och tjänstemän. Vi publicerar här brevet i sin helhet med tillstånd av Frisk & Fri:
”Till ansvariga politiker och tjänstemän
Avs. upphandling av ätstörningsvård i Stockholm 2018.
Brukarinflytande över vård är nödvändigt för att medborgare ska kunna påverka vårdens utformning och kvalité. Det är också väsentligt för att tillvarata rättigheter och intressen hos dem som direkt påverkas av vården.
Ätstörningar är potentiellt livshotande psykiska sjukdomar som kan innebära mångårigt lidande för patienter och anhöriga samt avsevärda kostnader för samhället. Många drabbade har komplexa psykologiska och medicinska problem (såsom depression, ångest, tvång, självskadande, självmordstankar, näringsbrister, somatiska problem, m.m.) som kräver betydande flexibilitet hos vården för att uppnå framgång i behandlingen.
Vi som representerar brukare inom ätstörningsområdet (Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar och Frisk & Fri Stockholm) vill uttrycka en mycket stark oro för resultatet av den nyligen avslutade upphandlingen av ätstörningsvård i Stockholm.
Vi vill dra uppmärksamhet till §10.2 i SLL:s Anbudsinbjudan och påpeka att upphandlingsresultatet enligt vår bedömning inte uppfyller specificerade krav på patientens och närståendes delaktighet, upprätthållande av hög tillgänglighet, organisation av vården så att patienter med komplex problematik och samsjuklighet får individanpassad vård, samt aktiv anpassning av vården.
Vi anser att det dessutom är högst problematiskt hur bedömningen av evidensbaserad behandling har gjorts. I tidigare dialog med företrädare för HSF i Stockholm har Frisk & Fri framfört vikten av mångfald av behandlingsformer inom ätstörningsområdet och upplevt att det har funnits gehör för våra synpunkter inom HSF. I den faktiska upphandlingsprocessen anser vi dock att våra ståndpunkter inte har tillvaratagits.
Resultatet av upphandlingen innebär en minskning av tillgänglig evidensbaserad behandling genom att antalet privata leverantörer minskar från två till en. Nödvändig flexibilitet och mångfald i behandling av ätstörningar kommer att gå förlorad. Enligt vår uppfattning innebär detta försämringar av ätstörningsvården i Stockholm, som kommer att kosta patienterna, deras anhöriga och skattebetalarna dyrt.
Vi menar att de som har genomfört upphandlingen inte har tagit till vara brukarorganisationernas synpunkter och erfarenheter och att detta strider mot SLL:s ambitioner om delaktighet och tillgänglighet. Vi anser därmed att upphandlingen bör göras om och att brukarorganisationer bör användas som remissinstanser i upphandlingsprocessen för att bedöma om budgivare uppfyller kriterier avseende upphandlingens kravspecifikation. Detta skulle bidra till ökad transparens och ett bättre tillvaratagande av brukarnas intressen.
Stockholm den 20 juni 2018.”
Kan man upphandla specialiserad psykiatri med trovärdighet?
Det fanns alltså helt olika bilder av vad denna upphandling skulle föra med sig. Nu sex år och en fördjupad upphandling senare, och med stora konflikter mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Mandolean, visade det sig att patientföreningens kritik av den vinnande vårdgivaren stämde på punkt efter punkt. Hur kunde en hel upphandlingsavdelning med högutbildade specialister missa det som var uppenbart för en förening bestående av patienter och deras anhöriga?
Förfarandet visar på stora brister i systemet med upphandling där tendensen är att anbudsgivare förskönar sin verksamhet och utlovar väldigt mycket i förfrågningsunderlagen. Och att upphandlarna i brist på djupare kunskap om vårdprocesser har att tro på dessa utfästelser vare sig de är realistiska eller inte. En annan viktig faktor är att upphandlare, i likhet med de absolut flesta människor, tenderar att försvara sina tidigare fattade beslut in i det längsta.
I detta fall står det alldeles klart att detta gått ut över patienterna. I hur många andra upphandlingar som uppmärksammats mindre har resultatet blivit likadant? Är det lämpligt att upphandla något så komplicerat som specialiserad psykiatri?
Detta är en artikelserie om ätstörningsvården.
Publicerat:
1. Upphandlingen av Mando – stort misslyckande för Region Stockholm
2. Kan man upphandla specialiserad psykiatri patientsäkert?
3. Vi förväntar oss att HSF lärt sig av Mandoupphandlingen
Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se
Läs också vår artikelserie från 2018 “Störd ätstörningsvård”