Extremt låga anbud på psykiatrisk vård i Stockholm

Man i samtal på psykiatrin.
HSF tycker sig genom ett nytt sätt att ställa krav ha garantier för att vårdens kvalitet inte kommer att påverkas. Foto: AdobeStock.com

Privata utförare har lämnat anbud på att bedriva psykiatrisk öppenvård i fyra olika geografiska områden i Region Stockholm. Kostnaderna är i samtliga fall 60 % billigare än det senast lämnade anbudet. Trots det lovar utförarna att man ska bedriva vård av lika god, eller bättre kvalitet som förut. Brukarorganisationerna har svårt att tro det.

En gammal tumregel brukar ange att om något låter för bra för att vara sant brukar det också vara det. Denna situation står nu hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm för. Privata upphandlingar av fyra olika geografiska psykiatrivårdsområden har plötsligt blivit 60 % billigare. I reda pengar handlar det om hundratals miljoner kronor gällande de fyra områden man lagt ut på anbud. HSF tycker sig genom ett nytt sätt att ställa krav ha garantier för att vårdens kvalitet inte kommer att påverkas.

Brukarrådet ställer frågor

Situationen fick brukarrådet på Hälso- och sjukvårdsförvaltningens psykiatrienhet att ställa frågor till ansvariga chefer. Elin Olaisson från OCD-föreningen och medlem i rådet skrev:

”Brukarrådet har flera frågor med anledning av den pågående upphandlingen inom specialistpsykiatrin för vuxna. Enligt vad vi har fått i uppgift har det vinnande anbudet för utföraruppdraget i Täby-Arninge (Nordost) ett kraftigt  lägre pris än nuvarande uppdrag, 122 342 tkr kronor per år i stället för som idag 293 750 tkr (kostnaden för slutenvård borträknad, eftersom den delen inte längre upphandlas). Som vi förstår det är det geografiska ansvarsområdet i det kommande avtalet exakt detsamma som i nuvarande avtal. Vi har också fått i uppgift att motsvarande sänkning av ersättningen sker i de övriga tre geografiska områden som upphandlas:

– Barkarby – från ca 262 500 tkr per år i nuvarande avtal till 107 532 tkr i kommande avtalsperiod
– Liljeholmen – från ca 207 250 tkr per år i nuvarande avtal till 82 620 tkr i kommande avtalsperiod
– Haninge – från ca 166 125 tkr per år i nuvarande avtal till 67 929 tkr i kommande avtalsperiod

Det här föranleder flera frågor från brukarrådets sida:
– Stämmer prisuppgifterna och att det geografiska området är detsamma (med undantag för slutenvården som ju ska inlemmas i SLSO:s regi)?
– Om ja, hur tänker man sig att samma kvalitet ska kunna upprätthållas för patienterna?
– Eller tänker man sig att kvantiteten ska minska i och med att fler patienter ska behandlas vid vårdcentralerna? Hur stora patientvolymer har man i så fall beräknat ska förflyttas från specialistpsykiatrin till vårdcentralerna? Hur stor neddragning av personal inom specialistpsykiatrin beräknar man behövs?
– Görs motsvarande ersättningssänkning för de geografiska områden som SLSO ansvarar för?”

Tydliga ska-krav i avtalen säkerställer att vård levereras

Ett möte hölls med ansvariga på förvaltningen med dessa frågeställningar. Maria Andersson är chef för den avdelning som upphandlar psykiatrisk vård. Hon bekräftar att det är samma geografiska upptagningsområden som förut och att det är samma antal patienter som ska få behandling:

— Vi har fått lägre pris än vad vi fått tidigare. Vi ska utvärdera på det ekonomiskt mest utställda anbudet. I sitt anbud förbinder man sig att följa kraven. Vad priset blir för upphandlingen beror sedan på vilket pris man lägger. Men det här är inte exceptionellt, vi har ibland fått minus-priser på anbud – vill säga företag har betalat med egna medel för att få bedriva vård i vissa områden

— Vi har tagit bort kostnader för depotläkemedel samt kostnader slutenvård från upphandlingen. Alla anbudsgivare har lämnat lägre priser än vad som lämnats förut. Det vi har gjort är att ställa frågor till anbudsgivarna och vi tycker oss ha fått seriösa svar från dem.

Andreas Falk från HSF fyller i:                            

— Vi har haft ett omfattande kravbatteri på anbudsgivarna Det har varit tydliga skallkrav på kompetens och på att vården ska bedrivas enligt gällande lagstiftning och riktlinjer. Vi har också haft ett omfattande ska-krav på att det ska finnas psykosteam, intensiv öppenvård, team för ätstörning och så vidare

— Jag skulle ha varit mer bekymrad om det varit mindre tydliga skall-krav. Men det här är väldigt tydligt, saker ska finnas på plats – så det är upp till oss att säkerställa att kraven uppfylls. Det här är inget löst handslag – detta är skarpt läge.

Farhågor om kommande brister i kvaliteten kvarstår

Det är svårt att säga något som föreningsrepresentant under mötet med HSF. Man sitter inte inne på djupare kunskap om upphandlingsförfaranden och hur det brukar gå till.  Diskussionen tystnar. Efter mötet sammanfattar Elia Olaisson känslan, och farhågorna:

— Jag känner mig lika orolig nu som före mötet. Så klart att tjänstemännen inte kan säga annat än att de tror att det ska funka, och så klart att anbudsgivarna säger att de kan stå för sina anbud. Men alla fattar ju att kvaliteten inte kan bli densamma om ersättningsnivån sjunker med 60 %. Jag tror liksom Andreas Falk att utförarna kommer klarar av att leva upp till kraven på antalet patienter och vilka team de ska ha på plats, men jag tror att lyhördhet för patientens behov, möjlighet att prova flera behandlingsalternativ, vikarier vid sjukdom etc. kommer försämras. Och jag fattar inte hur de ska kunna hävda att det är likvärdig vård mellan de upphandlade områdena och de SLSO-drivna områdena.*

*SLSO Psykiatri (Stockholms Läns Sjukvårds Område) står för regionens egen produktion av specialistpsykiatri och har andra avtal än de som beskrivs ovan.

Skribent Per Sternbeck
070-797 20 29
info@equalsthlm.se

Läs också…