I höstas var Christina Gynnå Oguz med och skrev ett par debattartiklar om avkriminaliseringen av det egna bruket av narkotika, något som RFHL S står bakom. Så när vi ses ute i ett annat sammanhang så tackar hon ja på frågan om vi kan ses för att prata vidare om detta men även om hennes tidigare arbeten. Hon skrev i höstas bland annat att Sverige gått längre än FN:s narkotikakonventioner som inte förespråkar att själva bruket av narkotika bör vara straffbart.
I Sverige blev det olagligt 1988 att bruka narkotika och 1993 infördes fängelse som påföljd i straffskalan. Kriminaliseringen är alltså inte föreslagen i konventionerna men det står länderna dock fritt att införa en sådan lag.
“Det finns ingenting i narkotikakonventionerna som säger
att vi bör kriminalisera bruket.”
Just FN är ett område som Christina kan väl då hon tidigare arbetade för UNODC – FN:s drog och brottsbekämpningsbyrå i Wien. Därefter följde några år för regeringen på hemmaplan tills erbjudandet om en chefsposition för UNODC i Afghanistan kom 2006. Ett arbete som gick ut på att bistå den Afghanska regeringen med att bygga upp deras egna system och organisationer. Som deras anti-korruptionsmyndighet men även behandlingsinsatser. De utvecklade även ett system som gjorde det möjligt att följa utvecklingen av opiumsituationen i landet. Jag får höra om ett arbete som stundvis kunde vara riktigt farligt i ett land som står för majoriteten av världens råopium tillverkning idag. Råopium är det ämne som man tillverkar bland annat heroin från.
Varför är det viktigt att avkriminalisera det egna bruket?
Jag frågar varför just avkriminaliseringen är något som hon tycker är viktigt. Hon nämner att konsekvenserna du kan få som följd av att du testat narkotika idag är orimliga. Christina tar upp som exempel att unga som testar droger kan hamna i belastningsregistret, vilket sen försvårar att ta körkort och söka arbete. Många arbetsgivare idag kräver utdrag och det kan få förödande konsekvenser för unga personer som precis ska göra sig redo för vuxenlivet. Men det finns även ett synsätt idag kring personer som har ett problematiskt bruk som är nedsättande. Det pratas om att man måste ha viljan att sluta och att det handlar om dålig karaktär.
Alltfler går över till heroin
– Det där tror jag handlar väldigt mycket om att vi har kriminaliserat själva användningen. Men eftersom vi pratar så mycket om avkriminalisering så får man intrycket att det är det naturliga att kriminalisera. Men det där är ju något som vi infört i Sverige på senare tid. Folk glömmer det. Det finns ingenting i narkotikakonventionerna som säger att vi bör kriminalisera bruket. Det står att narkotikaanvändning ska begränsas till vetenskapliga och medicinska ändamål säger hon.
Vi kommer in på hur situationen har utvecklat sig i USA där det under många år skett en överförskrivning av smärtstillande läkemedel. Nu har det börjat regleras hårdare så allt fler personer går över till att använda heroin som blivit billigare och mer lättillgängligt. Christina har en farhåga om att vi skulle kunna se en liknande utveckling även här.
– Vi tillhör gruppen högkonsumtionsländer av dessa starka narkotikaklassade läkemedel. Det är inte lika illa som i USA och några andra europeiska länder men det finns en risk att samma sak händer här. Men något som vi måste göra enligt Christina är att först och främst ta reda på hur många personer som har ett problematiskt bruk av narkotika i Sverige idag. Vilka är dom och hur ser deras mönster ut? Det var längesedan vi gjorde en grundlig kartläggning.
– Vi undviker ofta de svårare frågorna genom att luta oss år skolundersökningarna, där vi ligger rätt bra till om man jämför med England eller Frankrike. Men vi har ju en grupp med problematiskt bruk som inte blir mindre. Så vad händer mellan skoltiden och till dess att de befinner sig där? Eller snarare vad är det som inte händer? Det finns ju personer som efter att de provar narkotika fortsätter att använda trots att de får negativa konsekvenser. Det gäller att se och identifiera de som börjat använda eller som har en sådan livssituation där det finns en risk att de börjar använda droger säger hon.
Ta bort stigmatiseringen
Avslutningsvis så berättar Christina om det hon skulle vilja se förändras i Sverige när det gäller narkotikaområdet om hon fick önska vad hon ville:
– En ordentlig utbyggnad av preventionsarbetet och av vård och behandling. Att stigmatiseringen försvann för personer som använder narkotika. Och jag önskar mig såklart en avkriminalisering, eller åtminstone en översyn av lagen.
Helt rimliga saker eller hur?
Text: Linda-Marie Westergren
Foto: Thomas Hultgren
Länkar till debattartiklar av Christina Gynnå Oguz och Björn Fries:
Avkriminalisera bruket av droger
Debattörerna: Regeringen bör agera nu – det handlar om liv eller död
http://www.aftonbladet.se/debatt/article21420040.abAvkriminalisering en del av lösningen
Slutreplik från Fries och Gynnå Oguz om narkotikapolitik
http://www.aftonbladet.se/debatt/article21486855.ab