BUP Stockholm 2004

Krönika

Rebecca Grey krönika
Foto: Thomas Hultgren


Jag var tretton år och hade druckit alldeles för mycket vodka tillsammans med min två år äldre pojkvän och hans kompis. Jag började bråka med en tjejkompis, hon ringde polisen och nästa sekund låg jag i en fyllecell på Maria Ungdom.

Pappa vände i dörren

Klockan var bara 21:30 när jag kom in. Jag hade hört en kompis berätta om hur man ska ljuga om sitt personnummer så ringer de inte föräldrarna, jag försökte mig på det men gav till slut upp då jag inte kunde upprepa samma falska personnummer då jag helt uppgav olika sifferkombinationer vid varje utfrågning.

Min pappa kom dit och vände i dörren när han såg mig i cellen, jag kommer aldrig glömma hans blick.

Olyckligt nog, för mig, var jag även positiv för cannabis vilket gjorde att jag och mina föräldrar blev kvar på BUP under några månader.

Bara en ung tjej på fel plats

Men påföljden vart inte långvarig. Jag hade över-medel bra betyg. Mina föräldrar var gifta, välutbildade utan någon som helst bakgrund varken när det kom till psykisk ohälsa, missbruk eller brottslighet.
Jag var ju bara en ung tjej som varit på fel plats, vid fel tillfälle, petat i mig fel substanser med fel folk. Det var inte mitt fel, jag hade bara haft otur och lovade på heder och samvete att jag lärt mig av misstaget.

Vi kom undan rätt lindrigt jag och mina föräldrar och kontakten upphörde i samband med mitt kommande sommarlov.

Jag minns sista samtalet med min handläggare. Vi diskuterade mina planer inför sommarlovet. Jag skulle till Luxemburg med min pojkvän.
Vi skulle hälsa på hans pappa som bodde där.
Jag såg fram emot att för första gången få resa själv utan mina föräldrar och min handläggare verkade glad för min skull, för jag hörde inte hemma där, på BUP.

Adam dog av en överdos

Jag sa hejdå till BUP och några veckor senare kom det efterlängtade sommarlovet.
Vi kom till Luxemburg och väl där rökte vi gräs tillsammans med hans pappa och drack sprit, varje dag under resan.

Min pojkvän, som vi kan kalla Adam, kom också från en familj som min. Hans mamma var en högt uppsatt chef på ett stort företag och de hade en fin lägenhet i stan.

Han hade också mycket tur, precis som jag.
Men även mycket otur, precis som jag.
Adam dog av en överdos 20 år gammal.