Efter ett antal uppmärksammade övergrepp på Beroendeakuten under de senaste åren öppnade Stockholms Beroendecentrum åtta nya platser på en helt nyrenoverad avdelning för avgiftning under måndagen. I de nya lokalerna kommer det att vara möjligt att vårda kvinnor och särskilt utsatta patienter skilda från män.
Måndagen den 11 februari invigdes åtta nya platser på beroendeakuten på St Göran i Stockholm. Man har flyttat delar av den gamla avgiftningen en våning upp i huset till nyrenoverade lokaler med gott om plats där man kan se ut och man kan se himlen. I mitten på avdelningen finns en gård där patienter kan gå ut. En möjlighet som saknades i de gamla lokalerna. Det viktigaste av allt, i de nya lokalerna kan man låsa delar av avdelningen så att kvinnor och särskilt utsatta patienter kan vårdas separat från männen. Man har dessutom ökat personaltätheten. Allt för att öka säkerhet och trygghet för både patienter och personal. Det är alltså en ordentlig satsning landstinget har gjort på beroendeakuten. Frågan är om den är tillräcklig?
Psykiatrisk intensivvård
Varje år växer Stockholm med 40 000 invånare. Det här är en utveckling som pågått under en tid och nu börjar den nå Beroendevården. Förra året ökade antalet personer i behov av avgiftning med 13.4 %. Johan Franck, Beroendecentrums chef berättar att de nya åtta platserna innebär 12 % ökning jämfört med tidigare. Han vill inte kalla de nya platserna för avgiftning:
– Det här är psykiatriska intensivvårdsplatser. Patienterna som vårdas här är svårt sjuka, både psykisk men ofta också fysiskt. Vi kommer att ha rör i väggarna för syrgas eftersom det behövs. Så sent som för några dagar sedan ville vi skicka iväg en patient till den medicinska intensiven men fick nej.
Lyckat LOB-projekt ökar trycket
Något annat som driver på patienttrycket på Beroendeakuten är det så kallade LOB-projektet som går ut på att personer som grips av polis enligt LOB (Lagen om Omhändertagande av Berusade) ska föras till vården istället för till arresten. Projektet är lyckat. Förra året genomförde polisen 13 000 LOB:ar i länet. Förra året fördes 3 000 av dem till vården. I år räknar man med 5 000. Snittvårdtiden på de gamla avgiftningsavdelningarna är 22 timmar. På den här avdelningen kommer det att bli längre vårdtider. Man räknar med två – tre dygns inneliggande vård, i vissa fall upp till sex-sju dygn. De flesta patientrummen är dubbelrum men det finns också enkelrum. Varje rum har egen toalett och dusch. Det finns också ett ”Lugnt Rum” med natur på tapeterna, möjlighet att spela lugn musik samt att välja olika lukter och dofter.
7- 15 platser vikta för kvinnor
Totalt finns 60 vårdplatser på Beroendeakuten. Av dem kommer
mellan 7 – 15 platser att vara vikta för kvinnor. Männen tar de gamla
avdelningarna 52 och 54 hand om:
– I snitt vårdas sju kvinnor på Beroendeakuten, berättar enhetschefen Stefan.
Samtidigt ser vi hur andelen kvinnor långsamt ökar. Det kommer att vara behoven
som styr hur många platser som finns vikta för dem.
Stefan är förväntansfull inför starten;
– Jag känner inte till några andra verksamheter som har den här uppdelningen
men jag vet ju att det funnits separata kvinnoavdelningar på Sabbatsberg förut.
Men det känns spännande att arbeta med det här nya. Vi vet ju inte hur det
kommer att gå. Om det kommer att bli bra. Men vi tror ju det.
Stefan är mycket nöjd med lokalerna, och att de är så stora och ljusa. Han vet
av egen erfarenhet att vårdmiljöerna spelar stor roll:
– 2014 fick vi vägglöss i våra gamla trånga mörka lokaler härnere. Vi var
tvungna att evakuera. Och vi evakuerades under en och en halv månad till en
avdelning som var större, fräschare, ljusare på en annan del av sjukhuset. Våra
tvångsåtgärder sjönk med 70 %. Varken patienter eller personal ville flytta
tillbaka. Miljön påverkar enormt mycket.
”Större behov av slutenvård än vi trodde”
På väg ut stöter jag ihop med Frans Venizelos, säkerhetssamordnare inom Beroendecentrum. Han är också mycket nöjd med de nya platserna. Och att man kan separerar kvinnor och särskilt utsatta patienter:
– Det här ökar säkerheten och tryggheten för särskilt utsatta. Det kan vara HBTQ-personer, patienter med delirium som vi måste söva ner men framför allt är ju platserna avsedda för kvinnor.
– Vårdtyngden på våra patienter har ökat mycket under de senaste åren, berättar Frans. Man är mer psykiskt sjuk och man är mer fysiskt sjuk. Vi tror att det beror på ett ökat blandmissbruk och på att man söker vård senare än förut. Varför det är så vet vi inte riktigt heller. Det vi vet är att det finns ett större behov av slutenvård än vi trodde att det skulle göra för några år sedan. Det skulle inte vara några problem att fylla en avdelning till som den här.
Per Sternbeck
Läs också:
Gerhard Larsson har fel!