Anette Steinbach: ”All solidaritet har hållit humöret uppe”

Anette Steinbach: ”All solidaritet har hållit humöret uppe”
- Nu ska jag koka en kopp te. Som jag har längtat, berättar Anette. Jag är glad men fortfarande arg. Foto: Feng Yu (AdobeStock.com)

Förra fredagen fick Anette Steinbach tillbaka elen efter en dryg månad utan.  Socialtjänsten i Solna valde efter ett möte att betala hennes elskuld. Anette har fortfarande en obetald hyra, är uppsagd och lever under vräkningshot. Den första december skall hon upp i hyresnämnden och då avgörs slutligen om hon blir hemlös eller inte.

Många människor har hört av sig och undrat hur det gått för Anette Steinbach som vi berättade om för en dryg månad sedan. Jag ringer upp Anette på morgonen den sista fredagen i oktober. Elen har just satts på och hon är strålande glad:

Nu ska jag koka en kopp te. Som jag har längtat, berättar Anette. Jag är glad men fortfarande arg. Det som hänt mig, att jag tvingats leva så här känns så onödigt. Jag var sjuk men de godkände inte läkarintyget. Och nu i efterskott, när det redan är för sent, får jag ….jag vet inte. Det är en dubbel känsla, men självklart är jag jätteglad.

Vi har haft en ganska tät kontakt under veckorna som gått. Jag har slagits av hur glad Anette låtit på rösten trots sin mycket utsatta situation, utan el och med hemlöshet om hörnet:

– Ja, jag vet inte hur jag gör det men jag gör det för att jag måste…  jag måste hålla humöret uppe. Jag kan inte kosta på mig att släppa taget för då vet jag inte vad som händer. Jag kan inte göra det. Jag har mina djur att ta ansvar för.

Hade möte med socialtjänsten

Anette och jag hade ett möte med socialtjänsten i Solna i mitten på oktober, med både handläggare och chefer. Det var ett konstruktivt möte där socialtjänsten redogjorde för sin syn och Anette för sin och så jämkade. Där framkom också att läget är bekymmersamt men kanske inte är så förtvivlat för Anette. Socialtjänsten förmedlade att det ibland finns utrymme för uppgörelser i hyresnämnden.

Anette glad och rörd över all solidaritet

Något annat som glatt Anette Steinbach mycket är det stora stöd hon fått av både kända och okända personer:

Jag trodde inte att det fanns så här mycket solidaritet kvar men …folk har hört av sig med hejarop. Det har startats insamlingar på nätet. Folk har satt in pengar på mitt konto till mat åt min hund och katt…gör inte det förresten, soc räknar av minsta summar ner på öret…Jag har erbjudits juridisk hjälp inför hyresnämnden. Jag är så glad över allt stöd. Det har också hjälpt mig att hålla humöret och hoppet uppe.

Nu väntar en förhandling i hyresnämnden. Under tiden kämpar Anette på. Vi rapporterar vidare hur det går för Anette.

Om du vill bidra till Anettes septemberhyra, mejla: info@equalsthlm.se, så förmedlar vi kontakt.

Skribent: Per Sternbeck
info[@]equalsthlm.se
070-7972029